Italia va acorda incepand din luna octombrie bonusuri cultural-artistice in valoare de 500 de euro tuturor tinerilor din aceasta tara care implinesc in 2016 varsta de 18 ani, informeaza Reuters.

Provenind dintr-un sistem scolar subfinantat si pregatindu-se sa patrunda pe o piata a muncii cu perspective sumbre, tinerii italieni care implinesc in 2016 varsta de 18 ani vor avea parte de un cadou aniversar insolit - un bonus de 500 de euro, oferit de statul italian, pe care vor putea sa il cheltuiasca pe produse culturale, precum carti, bilete la concerte si la cinematografe.

Acest program special, ce beneficiaza de un buget de 290 de milioane de euro, reprezinta o initiativa a prim-ministrului Matteo Renzi, care vrea ca tinerii adulti italieni sa simta ca fac parte din ”cel mai mare patrimoniu cultural al lumii”.

Criticii acestei initiative spun insa ca noul program reprezinta ”o cascadorie politica”, la fel ca alte bonusuri si beneficii guvernamentale pe care Matteo Renzi le-a oferit populatiei italiene in locul unei politici coerente care ar trebui implementata pentru a face economia Italiei, extrem de slabita, sa devina din nou competitiva.

Matteo Renzi, care a anuntat initial aceasta initiativa dupa atacurile teroriste comise de islamistii extremisti la Paris, in noiembrie 2015, a declarat, joi, ca subventiile vor fi disponibile incepand din luna octombrie.

Beatrice Hirsch, care locuieste la Torino, spune ca abia asteapta sa primeasca acest bonus. ”Mergem foarte rar in calatorii organizate de scoala. Voi incerca sa cheltuiesc banii pentru a merge la cinematograf sau la teatru sau sa ma abonez la ziare si reviste”.

Incepand de joi, institutiile culturale italiene pot sa se inscrie in acest program, iar cei aproximativ 570.000 de italieni si rezidenti non-nativi nascuti in 1998 care au implinit deja varsta de 18 ani pot sa solicite aceste bonusuri pe baza unui formular online.

Atunci cand Matteo Renzi a anuntat proiectul, acesta a fost aspru criticat in spatiul online, iar criticii lui au spus ca programul a fost creat pentru a-i ”impresiona” pe tinerii alegatori cu drept de vot.

Citeste si:
A început greva generală în școlile din România, prima după 18 ani....
A început greva generală în...

”Tinerii nu se vor vinde pentru un cadou”, a spus Beppe Grillo, un actor si blogger italian, fondator al partidului Miscarea Cinci Stele, care a criticat starea ”decrepita” a scolilor din Italia.

Potrivit Eurostat, din punct de vedere procentual, Italia a cheltuit mai putin pe educatie decat oricare alta tara din Uniunea Europeana in anul 2014.

Alberto Bagnai, profesor de stiinte politice la Universitatea Chieti-Pescara, considera ca Matteo Renzi ar fi putut sa gaseasca o utilizare mai buna pentru aceste fonduri, in special dupa seismul care a facut aproape 300 de victime luna trecuta in centrul Italiei, precizeaza News.ro.

”Din pacate, exista probleme mai mari acum, ganditi-va doar la reconstructia de dupa cutremur sau la toate lucrarile de infrastructura care nu sunt efectuate”, a spus profesorul italian.

Citeste si:
Anca Serea, declarații despre felul în care a ales să își educe...
Anca Serea, declarații despre...

O reducere a impozitelor cu aproximativ 80 de euro pe luna pentru italienii cu venituri mici nu i-a determinat pe acestia sa cumpere mai mult, asa cum sperase Matteo Renzi, iar consumul intern foarte slab a contribuit la stagnarea cresterii economiei italiene in al doilea trimestru din 2016.

Autoritatile italiene nu au anuntat deocamdata daca aceste bonusuri cultural-artistice vor fi acordate si cetatenilor care vor implini varsta de 18 ani in 2017.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.