O instanta suedeza a hotarat vineri sa mentina mandatul de arestare emis pe numele fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, prelungind batalia legala dintre activist si procurorii suedezi, care-l acuza de violarea unei femei in 2010. De asemenea, decizia instantei suedeze permite interogarea fondatorului WikiLeaks in interiorul ambasadei Ecuadorului din Londra, unde s-a refugiat in urma cu patru ani, transmite Reuters.

Julian Assange, in varsta de 45 de ani, este cautat de autoritatile suedeze pentru a fi interogat intr-un dosar de viol. Insa, activistul australian dezminte acuzatiile de agresiune sexuala care i se aduc.

Fondatorul WikiLeaks a evitat posibila extradare in custodia autoritatilor suedeze dupa ce a obtinut in urma cu patru ani azil politic in Ambasada Ecuadorului din Londra. Assange sustine ca se teme ca va fi extradat ulterior in Statele Unite, unde procurorii americani pregatesc o investigatie privind activitatile WikiLeaks.

Avocatul Per Samuelson, care-l reprezinta pe activist in instanta suedeza, a sustinut ca nu s-a consultat cu acesta dupa publicarea deciziei magistratilor.

”Presupun ca vom face apel, ar fi ciudat daca nu am face asta”, a declarat avocatul suedez.

De asemenea, instanta suedeza a precizat ca mentinerea mandatului de arestare este un raspuns fata de interesul aratat de public cu privire la cazul lui Julian Assange.

”In prezent, arestarea continua sa fie o masura eficienta si necesara pentru a duce investigatia mai departe”, se arata in decizia magistratilor.

Ambasada Ecuadorului a stabilit data de 17 octombrie pentru interogarea lui Julian Assange, iar procesul va fi condus de catre un procuror ecuadorian, transmite News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.