Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, a semnat joi un decret care pune in aplicare rezultatul referendumului din 17 septembrie 2006, anunta Unimedia.md.

Transnistria va avea in aceasta toamna alegeri, iar Sevciuk pare a fi in dizgratia Kremlinului, asa ca el ar incerca prin aceasta miscare sa-si demonstreze loialitatea fata de Rusia. Miscarea are insa potentialul de a inflama suplimentar situatia din Republica Moldova, care are si ea alegeri prezidentiale in 30 octombrie.

Reamintim ca, potrivit rezultatelor acelui referendum, nerecunoscut insa de nici o institutie internationala, 97% dintre locuitorii regiunii transnistrene au votat pentru aderarea raioanelor din stanga Nistrului la Federatia Rusa.

Decretul mai prevede si ajustarea legislatiei transnistrene la cea a Rusiei.

De asemenea, Evgheni Sevciuk a solicitat pretinsei Curti Constitutionale de la Tiraspol sa se pronunte asupra faptului cine trebuie sa decida asupra pragului de participare in alegeri.

Miscarea lui Sevciuk vine pe fondul campaniei electorale din Republica Moldova, unde in 30 octombrie se vor organiza alegeri prezidentiale. De asemenea, decizia liderului de la Tiraspol vine pe fondul zvonurilor privind o eventuala miscare a Rusiei in zona. Transnistria a fost dintotdeauna un subiect fierbinte in Republica Moldova, scrie HotNews.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.