Ambasadorul SUA la Chisinau James Pettit a declarat ca, prin afirmatiile sale potrivit carora "Moldova nu este Romania" si unirea celor doua tari nu ar fi "o alegere practica", nu a dorit sa aduca vreo atingere idealului unionist.

Pettit s-a intalnit cu Mihai Ghimpu, presedintele Partidului Liberal din Moldova, in contextul apropierii campaniei electoarale pentru alegerea presedintelui Republicii Moldova care va avea loc pe 30 octombrie 2016.

Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul partidului, Ghimpu i-a relatat ambasadorului evenimentele istorice care dovedesc ca populatia de o parte si alta a Prutului este una si aceiasi si i-a spus ca, "pentru populatia Republicii Moldova, astazi este mai bine daca aceste doua state romanesti s-ar uni".

Raspunzand la intrebarile ambasadorului SUA legate de minoritatle nationale, Mihai Ghimpu, fost presedinte al Parlamentului si presedinte interimar al tarii, a mentionat ca acestea se bucura de toate drepturile, iar in cazul unificarii, acestea vor beneficia de drepturi europene, Romania fiind lidera la capitolul legislatie in materie de drepturi ale minoritatilor, din tot spatiul comunitar.

La randul sau, ambasadorul a fost de acord cu afirmatia lui Ghimpu ca "puterea suverana apartine poporului, inclusiv dorinta fireasca de unire cu Romania".

Pettit a mai spus ca prin declaratiile sale nu a dorit sa atinga in nici un fel dreptul cetatenilor unionisti de a avea o viziune si o dorinta de reunire si ca Statele Unite nu au cum sa impiedice reunificarea celor doua state romanesti daca poporul o va face, relateaza Ziare.com.

"Eu respect decizia si idealul unionistilor", a spus ambasadorul american, citat in comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.