Presedintele american Barack Obama a anulat o intalnire cu omologul sau filipinez Rodrigo Duterte, marti, dupa ce acesta din urma l-a numit pe liderul de la Casa Alba “fiu de tarfa”, relateaza AFP.

Cei doi urmau sa discute la summitul regional ASEAN din Laos, la care urmeaza sa fie discutate ambitiile teritoriale tot mai mari ale Chinei.

“Presedintele Obama nu va participa la o reuniune bilaterala cu presedintele Duterte, din Filipine, in aceasta dupa-amiaza (marti – n.r.)”, a declarat purtatorul de cuvant al Consiliului National de Securitate, Ned Price.

Controversatul presedinte filipinez a spus anterior, intr-o conferinta de presa pe care a sustinut-o la Davao, in Filipine, inainte de pleca in Laos, ce i-ar putea raspunde el lui Obama, daca acesta va evoca situatia drepturilor omului in legatura cu metodele utilizate in lupta impotriva traficului de droguri.

"Sunt un presedinte al unui stat suveran si am incetat de mult timp sa fim o colonie, nu am alt stapan in afara poporului filipinez. Trebuie sa fii respectuos. Nu doar sa improsti cu intrebari si comunicate. Fiu de tarfa, am sa te injur" in timpul summitului Asean.

Filipinele, o fosta colonie americana, sunt una dintre tarile cele mai apropiate Statelor Unite in Asia de Sud-Est, mai ales in contextul diferendelor teritoriale cu China, la Marea Chinei de Sud. Cele doua tari sunt aliate militar printr-un tratat.

Insa de cand a ajuns la putere, in mai, in urma unei campanii scandaloase, vulgare si populiste, Rodrigo Duterte, in varsta de 71 de ani, si-a multiplicat insultele la adresa ambasdorului american, a amenintat ca va retrage tara de la ONU si ca va rupe relatiile cu Washingtonul si Canberra.

El a fost criticat dur de ONU si Departamentul de Stat american dupa ce si-a indemnat concetatenii sa ucida toxicomani si dealeri, intr-o campanie cu obiectivul de a eradica flagelul drogurilor in aceasta tara.

Peste 2.400 de persoane au fost ucise - pana la 30 iunie - de politie, in cadrul unor operatiuni antidrog, si de presupusi justitiari, potrivit unor date oficiale publicate duminica.

Citeste si:
Unul dintre câinii familiei Obama a murit. Ce mesaj a transmis...
Unul dintre câinii familiei...

Duterte este cunoscut deja pentru declaratii ofensatoare la adresa criticilor sai sau altor persoane pe care nu le place.

Intr-o tara in care 80% din locuitorii sunt catolici ferventi, el l-a catalogat pe Papa dept "fiu de tarfa" pentru ca a provocat ambuteiaje in timnpul unei vizite in arhipelag. El le-a adresat aceeasi insulta ambasadorului american la Manila Philip Goldberg si secretarului general al ONU Ban Ki-moon, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.