Fortele americane terestre au efectuat atacuri asupra unor tinte apartinand gruparii Statul Islamic in Siria, in apropiere de frontiera cu Turcia, cu un sistem mobil de lansatoare de rachete "nou mobilizat" pe teritoriul turc, au anuntat oficiali americani, relateaza AFP.

Dispozitivul foarte mobil, de tip HIMARS, al armatei americane a vizat si a atins vineri o unitate tactica si o cladire apartinand Statului Islamic, a declarat sambata maiorul Josh Jacques, un purtator de cuvant al Comandamentului Central al Statelor Unite (CENTCOM).

Brett McGurk, emisarul presedintelui Barack Obama pentru lupta impotriva Statului Islamic, a anuntat ca armata americana a atins tinte ale gruparii jihadiste cu acest sistem "nou mobilizat".

Detasamentul, care permite Statelor Unite sa atinga o tinta "cu un inalt grad de precizie si o raza de actiune semnificativ superioara", a fost mobilizat in Turcia in vederea sustinerii coalitiei internationale conduse de Statele Unite, a anuntat Josh Jacques, scrie News.ro.

"HIMARS este remarcabil prin capacitatea sa de a reduce potentiale pagube colaterale atunci cand atinge tinta, dintr-un unghi inalt, are o unda de soc relativ slaba raportat la rezultatul obtinut si functioneaza in orice conditii meteorologice", a adaugat maiorul.

Ambasada americana la Ankara a apreciat, intr-un mesaj postat pe Twitter, ca este vorba despre o "noua etapa a cooperarii turco-americane in lupta impotriva Statului Islamic".

Sistemul de tip HIMARS a fost deja utilizat in cadrul unor operatiuni in Irak si Afganistan.

"Atacurile de precizie efectuate cu HIMARS sunt similare atacurilor aeriene (...) ale coalitiei", a precizat Josh Jacques.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.