Imparatul Japoniei, Akihito, a dat de inteles, luni, intr-un mesaj video catre popor, al doilea de cand e monarh, ca este pregatit sa abdice.

Motivul invocat este varsta inaintata si ingrijorarea ca intr-o zi ar putea sa nu mai fie capabil sa-si indeplineasca atributiile.

Mesajul video de 10 minute a fost inregistrat duminica la Palatul Imerial si vine dupa mai multe informatii aparute in mass-media potrivit carora imparatul in varsta de 82 de ani se gandeste sa abdice.

"Atunci cand iau in calcul faptul ca nivelul formei mele fizice scade treptat, sunt ingrijorat ca ar putea deveni dificil pentru mine sa-mi indeplinesc datoria in calitate de simbol al statului cu intreaga mea fiinta, asa cum am facut pana acum", spune Akihito in mesajul catre natiune.

Intrucat Constitutia japoneza nu prevede abdicarea unui imparat, pentru ca acest lucru sa fie posibil ar fi nevoie de o revizuire a legii sau de adoptarea unei legi speciale.

Declaratia lui Akihito va stimula, cel mai probabil, dezbaterea privitoare la amendamentele juridice necesare care sa faca posibila predarea puterii imperiale fiului sau Naruhito, in varsta de 56 de ani, transmite Ziare.com.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.