Expertul iranian in tehnologii nucleare Shahram Amiri (39 de ani) a fost executat, relateaza sambata presa iraniana, citata de DPA.

Desi nu exista un anunt oficial in aceasta privinta, mama lui Amiri a confirmat moartea acestuia, pe fondul informatiilor aparute in presa. Ea sustine ca fiul sau a fost spanzurat miercuri.

In presa iraniana au aparut in trecut informatii conform carora Shahram Amiri a fost un 'avertizor de integritate' (whistleblower) care in 2009 a plecat in SUA, unde ar fi divulgat detalii despre programul nuclear iranian.

Conform altor relatari de presa, Amiri ar fi fost rapit de catre agenti CIA in Arabia Saudita. Washingtonul a respins in mod repetat acuzatiile potrivit carora omul de stiinta iranian ar fi fost tinut pe teritoriul SUA impotriva vointei sale.

Shahram Amiri a primit in 2010 permisiunea de a reveni in Iran, unde initial a fost considerat erou national. Ulterior, el a fost arestat si condamnat la 10 ani de inchisoare sub acuzatia de spionaj, transmite Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.