Incalzirea globala ar putea duce la eliberarea in atmosfera a deseurilor radioactive depozitate intr-o baza militara americana abandonata, ce a fost amenajata in perioada Razboiului Rece in calota glaciara a Groenlandei, daca acest fenomen va continua sa se extinda in urmatoarele decenii, au anuntat, vineri, mai multi oameni de stiinta, citati de Reuters.

Baza americana Camp Century a fost construita in nord-vestul Groenlandei in 1959, ca parte a unui studiu de fezabilitate ce a vizat posibilitatea construirii in zona Arcticii a unor baze de lansare a rachetelor nucleare, potrivit unui comunicat dat publicitatii de Universitatea din Zurich.

Angajatii bazei au lasat in urma zeci de litri de carburant si o cantitate necunoscuta de materii radioactive - in special un agent de racire -, dupa ce baza a fost inchisa in 1967, presupunand ca acele deseuri vor ramane "inmormantate" in gheata pentru totdeauna, potrivit aceleiasi universitati europene.

In prezent, baza se afla la o adancime de 35 de metri. Insa o parte a calotei glaciare care o acopera va incepe sa se topeasca spre sfarsitul acestui secol, daca tendintele actuale de incalzire a climei se vor mentine, avertizeaza oamenii de stiinta, conform HotNews.

"Incalzirea globala ar putea duce la o reactivare a acelor deseuri radioactive, considerate ingropate pentru totdeauna sub calota de gheata din Groenlanda", afirma cercetatorii de la Universitatea din Zurich, al caror studiu a fost publicat in aceasta saptamana in Geophysical Research Letters.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.