Europa nu va fi santajata de Turcia in negocierile pentru liberalizarea vizelor, a declarat luni vicecancelarul Sigmar Gabrier luni, in conditiile in care relatiile cu Ankara sunt tensionate dupa tentativa de lovitura de stat, relateaza Reuters.

“Depinde de Turcia daca va exista sau nu o liberalizare a vizelor (…). Germania si Europa nu ar trebuit santajate, in nicio circumstanta”, potrivit lui Gabriel.

El a salutat decizia de a-l impiedica pe presedintele Recep Tayyip Erdogan de a se adresa, in videoconferinta, participantilor la un miting de la Koln, sambata. Masura a determinat Ministerul turc de Externe sa il convoace pe insarcinatul german cu afaceri.

La randul sau, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a subliniat ca depinde de Turcia sa indeplineasca toate conditiile pentru liberalizarea vizelor. ”Turcia mai are treaba de terminat. Daca vor reusi sa faca acest lucru in conditiile actuale, va trebui sa asteptam si sa vedem”, a afirmat el.

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a spus in week-end ca Ankara va renunta la acordul cu UE pentru reducerea fluxului de migranti, daca blocul nu isi va respecta promisiunea de a ridica vizele pentru Turcia.

Ridicarea vizelor a fost amanata in urma disputelor privind legislatia antiterorism din Turcia si privind operatiunile dure de represiune de dupa tentativa de puci din 15 iulie. Berlinul a cerut Ankarei sa nu exagereze in epurarile de dupa lovitura de stat, comentarii ce au infuriat Ankara, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.