Trei romani, unul condamnat pentru sprijinirea fugii lui Omar Hayssam si alti doi condamnati pentru omor sunt pe lista celor mai cautati infractori europeni, arata Europol si Politia Romana care anunta ca, in primele 6 luni de la lansarea aplicatiei au fost prinsi 14 fugari, iar opt dintre ei au ajuns in spatele gratiilor cu ajutorul informatiilor primite pe site-ul eumostwanted.eu.

De la lansarea site-ului eumostwanted.eu au fost prinsi 14 dintre cei mai cautati fugari europeni, arata Europol intr-un comunicat remis agentiei News.ro.

„Dintre acestia, opt persoane au fost arestate in baza informatiilor furnizate prin platforma online care a jucat un rol important in localizarea fugarilor. Solicitarea de asistenta in spatiul public s-a dovedit ca a furnizat un plus de valoare semnificativ in capturarea infractorilor”, arata Europol.

In urma cu fix sase luni Reteaua Europeana de Cautare Activa a Fugarilor (European Network of Fugitive Active Search Teams - ENFAST) lansa site-ul oficial gazduit cu ajutorul Europol unde publicul a fost invitat sa vina in ajutorul poltiei in gasirea celor mai periculosi infractori din spatiul comunitar european.

Europol mai arata ca, din lista publicata initial, inca mai sunt cautati 28 de infractori „most wanted”. Potrivit Politiei Romane, trei dintre acesti infractori au legatura cu Romania.

Este vorba despre Omar Mukhles, condamnat la cinci ani de inchisoare pentru terorism pentru ca, intre 23 si 30 iunie 2006, a planificat si inlesnit iesirea frauduloasa din Romania a lui Omar Hayssam, desi cunostea faptul ca acesta a fost trimis in judecata pentru savarsirea unor acte de terorism prin organizarea si finantarea operatiunii de rapire a celor trei jurnalisti romani, in Irak.

Valerica Mizga, nascut in Miercurea Ciuc si cu domiciliul in Brasov, a fost condamnat in 2011 de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 21 de ani si 6 luni de inchisoare pentru omor, omor deosebit de grav si talharie. Pe 5 martie 1997, impreuna cu alti doi barbati, a maltratat si sugrumat un medic stomatolog maghiar provocandu-i decesul, in locuinta sa, din localitatea Kecskemet, Ungaria, se arata in actul de condamnare.

Cionca Sebastian Decebal a fost si el condamnat pentru omor in 1998 de catre Tribunalul Bihor la o pedeapsa de 15 ani de inchisoare. Instanta a retinut ca, la data de 24 ianuarie 1997, in fata blocului unde locuia victima, in Oradea, i-a aplicat unui cetatean turc doua lovituri cu o bata de baseball in cap, cu scopul de a-l talhari, provocandu-i leziuni care au dus la decesul acestuia. Deoarece Cionca este cautat de foarte multi ani, pe site-ul dezvoltat de Europol el a fost imbatranit cu ajutorul aplicatiilor IT.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.