Comisia Europeana a aprobat joi o noua transa din ajutorul financiar promis Turciei pentru cei peste doua milioane de refugiati aflati in aceasta tara, decizie ce survine dupa acuzatiile presedintelui Recep Tayyip Erdogan ca blocul comunitar nu si-ar respecta aceasta promisiune, transmite agentia EFE.

Noua transa are o valoare de 1,415 miliarde de euro, iar ea aduce ajutorul total acordat de UE Turciei pentru refugiati la suma de 2,155 miliarde de euro.

Conform acordului incheiat in luna martie, UE s-a angajat ca in schimbul colaborarii Turciei pentru stavilirea valului de migranti veniti mai ales din Orientul Mijlociu sa ofere acestei tari trei miliarde de euro pana in anul 2017 si inca trei miliarde dupa acest an, bani destinati acoperirii cheltuielilor pentru refugiati.

Transa de 1,415 miliarde de euro va fi la randul ei impartita in trei transe mai mici. Prima este destinata acoperirii costurilor pentru sanatate si educatie, a doua acopera ajutoarele sociale oferite migrantilor si sustinerea financiara a infrastructurilor din comunitatile unde ei sunt primiti, iar ultima este destinata activarii noul Fond Fiduciar Regional al UE, creat ca raspuns la criza siriana si prin care se va finanta de asemenea asistenta acordata refugiatilor si comunitatilor care-i gazduiesc, informeaza Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.