Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidentiale din SUA, conditioneaza interventia militara in cazul unui atac al Rusiei asupra aliatilor din NATO de contributia acestora la bugetul Aliantei.
Intrebat ce ar face ca presedinte al SUA daca Rusia ataca statele baltice, Donald Trump a spus ca le va sari in ajutor abia dupa ce va vedea daca acestea "si-au indeplinit obligatiile fata de noi”, relateaza New York Times. "Daca si-au indeplinit obligatiile fata de noi, atunci raspunsul este da”, a adaugat el.

Potrivit articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic, "paritle convin ca un atac armat impotriva uneia sau mai multora dintre ele, in Europa sau in America de Nord, va fi considerat un atac impotriva tuturor si, in consecinta, sunt de acord ca, daca are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, in exercitarea dreptului la autoaparare individual sau colectiv recunoscut prin Articolul 51 din Carta Naiunilor Unite, va sprijini Partea sau Paritle atacate prin efectuarea imediata, individual sau de comun acord cu celelalte Parti, a oricarei actiuni pe care o consider necesara, inclusiv folosirea fortei armate, pentru restabilirea si mentinerea securitatii zonei nord-atlantice”, potrivit DIGI24.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.