Politia britanica a inregistrat o crestere cu peste 40% a numarului de infractiuni rasiste in ultimele saptamani ale lunii iunie, perioada in care a avut loc referendumul privind apartenenta la UE si cand campania s-a concentrat pe migratie, relateaza DPA.

In total, fortele de politie din Marea Britanie au inregistrat 3.076 de “infractiuni si incidente rasiste” in perioada 16-30 iunie, cu 42% mai multe decat in aceeasi perioada a anului 2015, a anuntat vineri Consiliul Comandantilor Politiei.

„Acum avem o imagine clara a cresterii numarului de infractiuni rasiste anuntate la nivel national si putem vedea o crestere abrupta in ultimele saptamani”, a declarat comandantul adjunct Mark Hamilton, insarcinat cu infractiunile rasiste in cadrul Consiliului.

Incidentele anuntate zilnic au atins nivelul maxim, de 289, pe 25 iunie, a doua zi dupa anuntarea rezultatelor referendumului.

Potrivit Consiliului, de atunci numarul acestui tip de infractiuni a scazut semnificativ.

Insa Politia si presa locala au anuntat si alte incidente, aparent inspirate de Brexit, inclusiv amenintari vizand cel putin doi politicieni de culoare.

Intr-unul dintre cele mai grave cazuri, autoritatile ancheteaza incendierea unei magazii a unei familii poloneze din orasul Plymouth, din sud-vestul tarii.

“La scurt timp dupa izbucnirea incendiului, ocupantii proprietatii, care sunt originari din Polonia, au descoperit o scrisoare de amenintare care le era adresata”, a anuntat Politia din Devon si Cornwall. In mesaj, imigrantii erau amenintati ca familia lor va urma, daca nu se intorc in tara lor, potrivit NEWS.ro.

O alta incendiere a avut loc la o macelarie halal din Walsall din West Midlands, saptamana trecuta.

Nazir Ahmed, un membru musulman al Camerei Lorzilor, camera superioara a Parlamentului, a primit un plic care continea o nota rasista si o pudra alba care nu era toxica. In nota, parlamentarul era numit “gunoi pakistanez”.

Cel putin trei moschei din Londra au primit mesaje similare si plicuri cu praf alb.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

Politicianul pro-UE David Lammy, de culoare, a anuntat ca a contactat politia la inceputul acestei saptamani dupa ce a fost amenintat si insultat, pentru ca a cerut ca Brexitul sa nu poata avea loc fara un vot in Parlament in acest sens.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.