Jens Stoltenberg anunta ca aliatii au aprobat o brigada multinationala in Romania, care se va afla sub comanda generalilor romani

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a anuntat vineri ca alianta a ajuns la un consens cu privire la intarirea prezentei militare pe flancul sudic, prin desfasurarea unei brigazi multinationale pe teritoriul Romaniei, care va fi sub comanda directa a generalilor romani.

De asemenea, Stoltenberg a explicat ca brigada multinationala de pe flancul sudic al aliantei se va baza initial pe trupele romane si bulgare, care vor reprezenta structura pentru o desfasurare multinationala de militari.

Secretarul General al NATO a explicat ca expertii romani vor fi consultati pentru realizare unor planuri eficiente de aparare pentru spatiul aerian si cel maritim din zona Marii Negre.

Intre timp, brigazile multinationale de pe flancul estic, care vor fi desfasurate in Polonia, Estonia, Letonia si respectiv Lituania, vor fi sub comanda unor aliati NATO.

Potrivit planurilor aprobate de aliati: brigada multinationala din Estonia va fi sub comanda Marii Britanii, brigada din Letonia va fi condusa de Canada, brigada multinationala din Lituania va fi sub comanda Germaniei, iar cea din Polonia va fi condusa de Statele Unite, scrie NEWS.ro.

”Aceste batalioane vor fi robuste si multinationale. Prezenta lor va transmite clar ca orice atac asupra unui aliat va fi considerat un atac asupra intregii aliante. In timp ce ne intarim forta de descurajare a agresiunilor si apararea, vom continua sa cautam un dialog constructiv cu Rusia. Rusia nu poate si nu ar trebui sa fie izolata”, a declarat Stoltenberg.

Brigazile multinationale de pe flancul estic vor fi desfasurate la inceputul anului viitor, iar prezenta militara va ramane in cele patru state atat timp cat este necesar.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.