Este intr-acelasi timp si prima proba de foc pentru presedintele Iohannis in politica externa.

Liderii NATO se reunesc, vineri, la Varsovia, pentru un summit menit sa demonstreze unitatea lor in fata unei Rusii tot mai agresive.

Evenimentul are loc in conditiile in care multi analisti vorbesc de o slabire a Occidentului, dupa ce Marea Britanie a votat pentru iesirea din Uniunea Europeana, relateaza Reuters.

Presedintele american Barack Obama, care ia parte la ultimul summit al aliantei occidentale inainte de expirarea mandatului sau, in ianuarie, le va cere aliatilor europeni sa dea dovada in continuare de fermitate fata de decizia Rusiei de a anexa Crimeea si de a-i sustine pe rebelii rusofoni din estul tarii, transmite Ziare.com.

Cele patru mari mize ale Romaniei sint, majoritatea, o continuare a deciziilor luate de NATO la Summitul din 2014 (Tara Galilor). Atunci, Traian Basescu reusea, dupa indelungi incercari si doar dupa ce Rusia anexase ilegal Crimeea si incepuse razboiul prin proxy in estul Ucrainei, sa puna Marea Neagra pe harta preocuparilor strategice ale NATO.

Toate mizele Bucurestiului sint subsumate dorintei Romaniei ca NATO sa realizeze un echilibru intre apararea partii nordice (Polonia plus tarile baltice) si cea sudica (Romania, Bulgaria, Turcia) a flancului sau estic, precum si interesului ca Marea Neagra sa fie cit mai sus pe agenda preocuparilor Aliantei nord-atlantice, precizeaza HotNews.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.