Fostul premier socialist Michel Rocard, un teoretician al celei de-a a doua stangi, a decedat sambata dupa-amiaza, a declarat fiul sau Francis pentru AFP.

Rocard, in varsta de 85 de ani, s-a aflat la Matignon din 1988 si pana in 1991, in timpul presedintiei lui François Mitterrand.

El a fost secretar al Partidului Socialist din 1993 si pana in 1995.

Un european convins, el a militat pentru a o "doua stanga", deschisa economiei de piata si isi spunea un "socialist liberal". Intervenea cu regularitate in dezbaterea publica, scrie News.ro.

A aparut pe prima pagina, in revista Le Point, in urma cu doar doua saptamani, cand afirma ca "stanga franceza (este) cea mai retrograda din lume".

Presedintele François Hollande a salutat sambata, citat intr-un comunicat, o "mare personalitate a Republicii si a stangii", care incarna "un socialism conciliant, utopie si modernitate".

La randul sau, premierul Manuel Valls, de sorginte "rocadista", care a lucrat la Matignon dupa Michel Rocard, a apreciat ca defunctul lider socialist inarna "modernizarea stangii si exigenta de a spune adevarul".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.