Agentia Centrala americana de Informatii a platit Romaniei "milioane de dolari" pentru a gazdui inchisori secrete, a afirmat o avocata Amrit Singh miercuri, in prima zi a audierilor de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), unde Romania este acuzata ca a permis CIA sa tortureze pe teritoriul sau suspecti de terorism in cadrul unui program secret de extradari in timpul presedintiei lui George W. Bush, relateaza The Associated Press.

Avocata lui Abd al-Rahim Al Nashirim, Amrit Singh, a declarat la CEDO ca inchisori CIA au functionat in Romania din 2003 si pana in 2005, cu "incuviintarea si complicitatea" Guvernului de la Bucuresti, acuzatii pe care autoritatile romane le resping.

Reprezentanta Guvernului roman Catrinel Brumar i-a replicat ca este nevoie de mai mult decat de niste "ponturi si speculatii pentru a stabili responsabilitatile statului". Ea a adaugat ca o ancheta este in curs.

Curtea a anuntat ca va statua in cateva luni daca Romania a permis cu buna stiinta sa functioneze inchisori secrete CIA in care s-a practicat tortura si daca nu a reusit sa impiedice torturarea clientului lui Singh.

Presupusa existenta a unor inchisori secrete CIA pe teritoriul Romaniei reprezinta un subiect sensibil in aceasta tara, un aliat puternic al Statelor Unite care cauta, la vremea respectiva, sustinerea Washingtonului pentru a adera la NATO, ceea ce a facut in 2004.

Singh a declarat telefonic pentru The Associated Press ca Romania "este derutata si refuza sa recunoasca evidenta" in pledoaria sa.

Potrivit lui Singh, clientul ei - sauditul Abd al-Rahim Al Nashiri - a fost incatusat, privat de somn, supus unor zgomote puternice si lumini intense, palmuit si supus unei "hraniri rectale cu forta" intr-o inchisoare CIA din Bucuresti, in 2004, informeaza NEWS.ro.

Nashiri se afla in prezent in custodia Statelor Unite, la inchisoarea militara de la Guantanamo Bay (Cuba).

Avocata a subliniat ca maltratarea lui Nashiri nu a condus la obtinerea unor informatii utile.

Un raport al Comisiei pentru Informatii din cadrul Senatului american cu privire la tortura practicata de CIA a fost finalizat in 2014.

Acest raport a oferit detalii despre torturarea detinutilor si modul in care a fost impiedicata supravegherea Guvernului.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

Romania nu este mentionata in mod direct in acest raport.

Amnesty International a catalogat audierea de miercuri drept "o piatra de hotar in (tragerea la) raspundere" in acest dosar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.