Rusia va instala rachete cu capacitate nucleara de ultima generatie, Iskander, in enclava Kaliningrad si in Crimeea, in replica la scutul american antiracheta din Polonia si Romania, au declarat pentru Reuters surse apropiate armatei de la Moscova.

„Rusii planuiesc sa faca multe lucruri pe care le au in cap de ceva timp”, a declarat un fost ambasador american in Ucraina, Steven Pifer, in prezent consultant la centrul de reflectie Brookings Institution.

Kremlinul a amenintat in repetate randuri ca va instala rachetele de tip Iskander-M in Kaliningrad, in replica la scutul antiracheta. „Din toate punctele de vedere, desfasurarea de rachetele Iskander in regiunea Kaliningrad este acum inevitabila”, a declarat un expert de la Centrul pentru Analiza Strategiilor si Tehnologiilor, Mihail Barabanov, care consiliaza Ministerul rus al Apararii. El a precizat sa demersul ar putea fi pus in aplicare pana in 2019, conform Reuters.

Rachetele balistice Iskander au inlocuit rachetele sovietice Scud. Sistemul consta in doua rachete ghidate, cu o raza de actiune de pana la 500 de kilometri, ce pot transporta ogive conventionale sau nucleare. Rusia a desfasurat de doua ori rachete Iskander la Kaliningrad pentru exercitii, dar le-a retras ulterior. Dupa ce Statele Unite au declarat operationala baza de la Deveselu, presedintele Vladimir Putin a avertizat ca Romania si Polonia ar putea fi vizate de rachete ruse, relateaza stirileprotv.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.