"Daca Europa era o democratie, atunci toti cetatenii sai puteau sa decida asupra Brexit, nu doar poporul britanic. Finalmente, acest proces afecteaza toata UE.", incepe articolul de pe site-ul revistei Foreign Affairs.

Intr-o miscare cel putin surprinzatoare pentru comunitatea internationala si pentru cititorii revistei Foreign Affairs, acestia au ales sa militeze pentru Brexit intr-o maniera deloc subtila.

Articolul incepe prin a-i ruga pe britanici sa plece, cu precizarea in subtitlu ca Europa ar beneficia de urma Brexit-ului.

Reactiile au fost numeroase in mediul online, ambele tabere comentand fata de publicarea acestui articol, insa au dominat cei care sunt pro-UE.

Foreign Affairs surprinde cu atat mai mult cu cat luam in calcul si asasinarea lui Jo Cox, o activista hotarata si pro-europeana. In urma uciderii deputatei britanice sentimentul national de ramanere in UE a cunoscut o reala crestere, constientizandu-se faptul ca Regatul Unit ar parcurge o perioada extraordinar de grea in afara Uniunii, precum si celelalte tari membre ar trece printr-o perioada dificila de reacomodare la noile conditii pe care un Brexit le-ar impune.

,,Uniunea Europeana implineste 65 ani si acum arata grave semne de scleroza, iar mai multe voci - nationaliste, populiste si, uneori, xenofobe - cer dezintegrarea acesteia. Momentul a venit, poate chiar deja a trecut, pentru a salva ce a mai ramas din conglomeratul european."

O atitudine cel putin transanta este evidentiata in articolul publicat de bine-cunoscuta revista.

,,Misiunea Uniunii Europene a fost mai mult politica decat economica, iar acest aspect a fost un real succes. Uniunea a fost construita pentru a putea capat eternelor conflicte intre natiunile europene marcate de momente beligerante in istorie, iar pe langa asta a ajutat si statele est-europene sa scape de tutela ruseasca.", continua autorul.

Romania este si ea tinta acestui articol, intrucat se precizeaza si faptul ca ,,dimensiunea economica a UE a esuat, iar statele din est au inceput sa vada Uniunea ca pe un urias ATM, pe cand cei mai bogati tind sa aiba impresia ca este o groapa fara fund unde isi arunca banii."

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Cititi intreg articolul pe foreignaffairs.com.

Referendumul national va avea loc in Marea Britanie joi, 23 iunie 2016 si va decide soarta intregii Uniuni Europene. 9AM.ro va mentine la curent cu cele mai importante informatii pe marginea acestui subiect.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.