Italienii au inceput sa voteze duminica dimineata in cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale, care va testa popularitatea partidului de guvernamant al premierului Matteo Renzi. Marea batalie se da intre Partidul Democrat (PD) si miscarea anti-sistem ”Cinci Stele” (M5S) pentru primaria Romei, scrie Reuters.

Roma a fost zguduita, in ultima perioada, de serie de scandaluri politice, in care au fost implicati reprezentanti ai Partidului Democrat. In acest context tulbure, Virginia Raggi, o avocata in varsta de 37 de ani, are cele mai bune sanse pentru a castiga primaria Romei din partea M5S.

PD a suferit o lovitura grea in primul tur al alegerilor legislative, care a avut loc la 5 iunie. Primele patru metropole italiene organizeaza un al doilea tur intre primii doi clasati, dupa ce niciun candidat nu a reusit sa obtina 50% din voturile alegatorilor.

In al doilea tur, atentia cade pe primaria Romei, a metropolei financiare Milano, dar si asupra Torino, care este o fortareata traditionala a democratilor.

Raggi a reusit sa obtina 32,5% din voturile alegatorilor in primul tur al localelor, in vreme ce candidatul PD, Roberto Giachetti, i-a urmat in a doua pozitie, cu o campanie electorala care a promis combaterea coruptiei si a privilegilor.

”Astazi avem nevoie de doua lucruri: onestitate si curaj”, a declarat Raggi, citandu-l pe fostul presedinte socialist Sandro Pertini.

Primaria Romei ar reprezenta o mare victorie pentru M5S, care a exploatat frustrarea generala a electoratului italian in legatura cu politicienii traditionali, implicati in scandaluri de coruptie.

Italienii sunt nemultumiti de persistenta stagnare economica, in vreme ce M5S a promis introducerea unui ajutor financiar universal pentru cei saraci si organizarea unui referemndum cu privire la apartenenta la zona euro.

Renzi a sustinut ca alegerile locale nu vor avea niciun efect asupra coalitiei de centru-stanga, insa rezultatele slabe vor crea mai multa presiune interna intr-o formatiune deja divizata.

Intre timp, pentru Matteo Renzi cel mai important concurs politic este reprezentat de primaria Milano, unde il sustine pe candidatul Giuseppe Sala, presedintele 2015 Expo World Fair. Sala a reusit sa iasa victorios din primul tur al alegerilor locale, insa isi conduce principalul rival cu doar 1%.

Citeste si:
Raluca Turcan: Alegerile locale vor fi organizate nu mai târziu de...
Raluca Turcan: Alegerile...

In Torino, primarul democrat in functie Piero Fassino a reusit sa se claseze pe primul loc, insa va trebui sa invinga o competitie acerba din partea M5S pentru a-si pastra pozitia. Bologna reprezinta un alt bastion al stangistilor, iar analistii sustin ca PD va rezista in fata provocarii anti-imigrationistilor de la Liga Nordului.

Napoli este o cauza pierduta pentru coalitia de guvernamant, dupa ce candidatul PD nu a reusit sa treaca de primul tur al alegerilor locale.

Urnele s-au deschis la ora locala 7.00, iar votul se va incheia la 23.00. Rezultatele exit-poll sunt asteptate la miezul noptii, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.