Episcopi si preoti se vor reuni in acest week-end pe insula greceasca Creta pentru un Mare Sinod ortodox, inedit de o mie de ani, dar umbrit de absenta mai multor biserici, printre care si puternica Rusie, scrie AFP.

"Va fi o chemare la unitate": mesajul evanghelic al acestui sfant si mare Sinod ar trebui sa marcheze regasirea concordiei, pe fondul rivalitatilor politice si teritoriale, ale celor 14 Biserici autocefale care formeaza "comuniunea ortodoxa", formata din 250 de milioane de credinciosi.

Cel putin 500 de episcopi si 250 de consilieri, fara a mai numara observatorii, sunt asteptati in perioada 19 - 26 iunie la Academia Ortodoxa din Creta. Data nu a fost aleasa la intamplare: duminica este Pogorarea Sfantului Duh, sau Rusaliile.

Dar deschiderea Sinodului nu va oferi lumii imaginea de unitate: langa presedintele conciliului, patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu, nu vor fi prezenti mai multi lideri ortodocsi. Printre ei, patriarhul "intregii Rusii" Kirill, care, demografic, reprezinta jumatate din comunitatea ortodoxa.

Evenimentul este foarte asteptat in conditiile in care niciodata liderii ortodocsi nu s-au mai reunit intr-un mare Sinod de la Schisma din 1054 dintre Roma si Constantinopol. Ultima lor participare la un astfel de eveniment, pentru rezolvarea unor chestiuni doctrinare si de disciplina, dateaza din 787, relateaza hotnews.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.