Administratia de la Beijing intentioneaza sa trimita pentru prima data in Oceanul Pacific submarine dotate cu arme nucleare, in contextul in care Statele Unite sustin ca au dreptul sa efectueze patrule in zone disputate din Marea Chinei de Sud.

"Trimiterea de submarine dotate cu arme nucleare in Oceanul Pacific este inevitabila", au declarat oficiali militari chinezi, informeaza site-ul ziarului The Guardian, potrivit MEDIAFAX. Sursele citate nu au precizat cand va fi trimis primul submarin chinez in Oceanul Pacific.

Anuntul a fost facut la cateva zile dupa ce presedintele SUA, Barack Obama, a decis anularea embargoului privind aprovizionarea cu armament a Vietnamului. "Orice incercare de a implica Vietnamul in eforturile de izolare a Chinei afecteaza pacea si stabilitatea regionala", a reactionat un cotidian oficial chinez.

Relatiile dintre SUA si China sunt tensionate, in contextul in care Pentagonul a trimis nave in zone din Marea Chinei de Sud revendicate de Beijing, pentru a aplica "principiul libertatii de circulatie". Recent, Statele Unite au intensificat prezenta militara in Marea Chinei de Sud pe fondul disputelor teritoriale pe care China le are cu Filipine, Brunei, Taiwan si Vietnam.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.