Comunitatea internationala trebuie sa ia pozitie in fata crizei migratiei si sa asigure o mai buna gestionare a acesteia, a declarat Donald Tusk, presedintele Consiliului European, cu ocazia primei zile a summitului G7, potrivit agentiei DPA.

"Suntem constienti ca acest lucru se intampla din cauza pozitionarii geografice - suntem si vom continua sa ne aflam in Europa. Cu toate aceastea, am dori sa vedem solidaritate din partea comunitatii internationale si recunoasterea faptului ca aceasta criza a migratiei este una de ordin global", a declarat Tusk, inaintea discutiilor din cadrul summitului.

Tusk le-a solicitat liderilor marilor puteri ale lumii care fac parte din G7 (Franta, Germania, Marea Britanie, Italia si Japonia, Canada, Statele Unite) sa ofere mai multa asistenta publica refugiatilor si tarilor care gazduiesc comunitati de refugiati.

"Daca nu noi (G7) preluam initiativa in gestionarea acestei crize, nimeni nu o va face", a subliniat Tusk.

Summitul G7 se va desfasura joi si vineri in orasul Shima si va aborda chestiuni legate de dezvoltarea economica la nivel global, precum si de securitate informatica, maritima si amenintari teroriste, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, va fi discutat si subiectul anexarii Crimeii, fosta provincie ucraineana, de catre Rusia in 2014.

Inaintea discutiilor din cadrul summitului, liderii marilor puteri au vizitat joi la initiativa premierului japonez, Shinzo Abe, Marele Altar Ise, centrul spritual al religiei shinto, situat in orasul Shima.

Abe si-a motivat initiativa declarand ca vizita liderilor marilor puteri la Marele Altar Ise ii va ajuta "sa inteleaga spiritualitatea poporului japonez".

Vineri, presedinte american Barack Obama va vizita orasul Hiroshima, fiind primul presedinte american care efectueaza o vizita in Hiroshima dupa atacurile nucleare din 1945, in care au murit 140.000 de persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.