Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a confirmat luni ca liderul talibanilor afgani, Akhtar Mansour, a fost eliminat intr-un raid aerian american cu drone.

Presedintele american a autorizat atacul cu drone in urma caruia a fost eliminat mollahul Akhtar Mansour intr-o regiune izolata pakistaneza, la frontiera cu Afganistanul. Catalogand moartea acestuia drept un "eveniment important", Obama a spus ca Mansour a respins negocierile de pace si a "continuat sa comploteze impotriva fortelor americane si ale coalitiei si sa lanseze atacuri asupra acestora", relateaza Reuters online, citat de MEDIAFAX.

"Talibanii ar trebui sa profite de oportunitatea de a urma singurul drum corect pentru incheierea acestui conflict, alaturandu-se Guvernului afgan intr-un proces de reconciliere ce conduce spre pace durabila si stabilitate", a mai spus el. El a subliniat, cu toate acestea, ca operatiunea care a avut loc impotriva lui Mansour nu reprezinta o schimbare in strategia americana in Afganistan sau o revenire la un angajament activ privind lupta, in urma incheierii principalei misiunii a coalitiei internationale in 2014.

Akhtar Mansour, liderul miscarii fundamentaliste talibane, a fost ucis intr-un atac american cu drone, in zona de la frontiera dintre Afganistan si Pakistan, a afirmat duminica Abdul Rauf, un lider marcant al talibanilor. O alta sursa din randul talibanilor a declarat ca vehiculul in care se afla Mansour a fost complet distrus in urma atacului cu drone.

Agentia de spionaj afgana a emis un comunicat prin care confirma moartea lui Mansour, anuntand ca atacul a avut loc in provincia Baluchistan, din sud-vestul Pakistanului. Doi oficiali ai serviciilor secrete pakistaneze au declarat, pentru agentia AFP, ca mai multe drone americane au atacat un autoturism Toyota Corolla, in apropierea orasului Quetta, omorand doua persoane ale caror cadavre nu au putut fi identificate din cauza arsurilor.

In trecut, au existat mai multe rapoarte false privind moartea liderilor talibani. In decembrie anul trecut, au mai circulat zvonuri ca Mansour ar fi fost ucis.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.