Parlamentul turc a aprobat vineri propunerea legislativa controversata privind ridicarea imunitatii parlamentarilor pentru a putea fi urmariti penal, initiativa criticata dur de opozitia kurda care considera ca va fi un instrument de indepartare a opozantilor administratiei Erdogan, transmite BBC.

Opozitia kurda se opune vehement acestei legi, care i-ar viza in mod special pe membrii Partidului Popular Democrat (HDP) prokurd, dar si pe cei ai Partidului Popular Republican (CHP), principala formatiune de opozitie turca.

Propunerea legislativa a fost aprobata de 376 de parlamentari din totalul de 550, ceea ce inseamna ca initiativa va deveni lege fara a fi supusa votului prin referendum, a declarat seful Parlamentului, Ismail Kahraman.

Pe 2 mai, initiativa a fost aprobata de o comisie parlamentara, dupa ce in Parlament au izbucnit cu cateva ore inainte confruntari intre membrii partidului AK aflat la putere si cei ai Partidului Popular Democrat in timpul dezbaterii propunerii de ridicare a imunitatii parlamentarilor turci care sunt vizati de anchete penale, scrie MEDIAFAX.

Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, fondatorul partidului AK, i-a amenintat pe membrii opozitiei kurde cu urmarirea penala, acuzandu-i de sustinere a gruparii extremiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan care a revendicat mai multe atacuri din tara.

Inainte de aprobarea propunerii legislative de vineri, parlamentarii turci nu puteau fi urmariti penal cat timp ocupau o astfel de functie. Politia poate deschide dosare pe numele politicienilor, dar pot fi urmariti penal dupa ce inceteaza sa mai fie membri ai parlamentului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.