Arheologii americani si egipteni au descoperit, in ruinele orasului antic Thmuis, in regiunea Deltei Egiptului, o structura rara numita ”nilometru”, care era utilizat pentru a prezice cat de bogata va fi recolta si, respectiv, cat de mari vor fi taxele de impozit.

Construit probabil in cursul secolului III i.Hr., nilometrul a fost utilizat timp de aproximativ 1.000 de ani pentru a calcula nivelul apei din rau in timpul revarsarii anuale a Nilului. Mai putin de 20 de dispozitive similare sunt cunoscute ca exista, noteaza Descopera.

"Fara rau nu ar fi existat viata in Egipt. Noi credem ca nilometrul a fost initial situat intr-un complex de temple. Pe atunci oamenii credeau ca fluviul Nil este un zeu, iar nilometrul era punctul de interfata intre spiritual si pragmatic", afirma arheologul Jay Silverstein de la Universitatea din Hawaii, membru al echipei care lucreaza in apropierea orasului modern El Mansoura, la locul unde a fost gasit nilometrul.

Inainte de finalizarea Aswan High Dam in 1970, Nilul inunda campiile inconjuratoare in fiecare an, la sfarsitul lunii iulie sau in august. Apele se retrageau prin septembrie - octombrie, lasand in urma un strat de namol fertil, care era esential pentru recoltele de orz si grau.

Insa volumul de inundatii varia foarte mult de la an la an. In cazul in care inundatia acoperea o suprafata mai mica de teren agricol, recolta era mai saraca, fapt care de multe ori duce la foamete. Iar in cazul in care nivelul apei era prea mare, aceasta distrugea case si constructii de pe campie, ruinand si culturile. Se estimeaza ca, in timpul perioadei faraonice, inundatiile aveau loc aproximativ o data la cinci ani.

Apometrul si tabelul de taxe

Realizat din blocuri mari de calcar, nilometrul era circulat si avea aproximativ 2,4 metri in diametru, cu o scara care ducea in jos, spre interiorul sau. Fie un canal al nilometrului era conectat la rau, fie acesta masura pur si simplu apa din rau. Aproximativ 3,04 metri era inaltimea optima ce indica prosperitate, noteaza Descopera.

"In timpul faraonilor, nilometrul era folosit pentru a calcula prelevarea taxelor, care probabil a ramas si in timpul perioadei elenistice. In cazul in care nivelul apei se ridica, recolta putea fi mai bogata si respectiv taxele mai mari", afirma Robert Littman, arheolog la Universitatea din Hawaii.

Citeste si:
Cu ce te poți deplasa eficient într-un oraș aglomerat: Top 5...
Cu ce te poți deplasa...

Pe un bloc de calcar era sculptata o lista cu nume in limba greaca. Fiecare nume este urmat de un numar, ceea ce sugereaza ca acele persoane erau inregistrate ca beneficiari ce au contribuit cu fonduri la constructia structurii.

In antichitate au existat cel putin sapte ramuri ale Nilului, in timp ce in prezent exista doar trei. Deoarece canalele de rau au secat, asezarile umane, de asemenea, si-au schimbat locatia urmarind Nilul.

Situl unde a fost descoperit nilometrul a facut parte, probabil, dintr-un complex sacru de temple unde preotii foloseau structura pentru a prezice inundatiile sezoniere si roada agricultorilor, relateaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.