Romania este a treia tara din Europa care are, de joi, Unitate de Informatii pentru Pasageri, infiintata la nivelul Politiei de Frontiera, prin care datele sunt stocate si procesate astfel incat sa poata fi depistate posibile acte de terorism si amenintari la siguranta nationala, anunta IGPF.

Unitatea de Informatii pentru Pasageri, infiintata la nivelul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF), a devenit operationala de joi, Romania fiind cea de-a treia tara din Europa, dupa Marea Britanie si Franta, unde pot fi colectate si procesate datele despre pasageri, anunta Politia de Frontiera intr-un comunicat de presa.

Potrivit Politiei de Frontiera, lucratorii de la aceasta unitate au posibilitatea legala "sa colecteze datele venite de la companiile aeriene, stocarii, procesarii si transmiterii lor catre autoritatile competente pentru prevenirea, detectarea, investigarea si urmarirea penala a infractiunilor de terorism si amenintarilor la adresa sigurantei nationale", informeaza MEDIAFAX.

Unitatea, devenita acum operationala, va coopera cu Serviciul Roman de Informatii (SRI), Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), Departamentul de Informatii si Protectiei Interna (DIPI), mai anunta IGPF.

La acest moment, la Unitatea de Informatii pentru Pasageri sunt conectati si transmit date 28 de transportatori, fiind procesate zborurile de intrare si iesire in/din Romania pentru un numar de 86 de destinatii din Uniunea Europeana si 18 din afara Uniunii.

Investitia in unitate este de 324.487 de euro, suma din care 134.071de euro sunt fonduri europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.