Hong Lei, un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe a respins afirmatiile privind incidentul din Marea Chinei de Sud, in schimb a acuzat Statele Unite ca ameninta securitatea Chinei prin faptul ca efectueaza frecvent zboruri in apropierea tarmurilor chineze, relateaza cotidianul The New York Times pe pagina electronica.

"China cere Statelor Unite sa suspende imediat aceste operatiuni de supraveghere de la mica distanta, pentru a evita repetarea unor astfel de incidente," a adaugat oficialul chinez. Doua avioane de vanatoare ale fortelor aeriene chineze au interceptat, intr-o maniera "periculoasa", un avion american de recunoastere, deasupra Marii Chinei de Sud, informeaza Reuters online, citand comunicatul emis de Pentagon.

Incidentul a avut loc pe 17 mai, in spatiul aerian international, avionul american de recunoastere maritima efectua o "misiune de patrulare de rutina," se mai precizeaza in comunicatul Pentagonului. Cu doar o saptamana mai devreme, China a mobilizat mai multe aeronave dupa ce o nava militara americana s-a apropiat de un recif disputat din Marea Chinei de Sud.

Un eveniment similar a avut loc in anul 2014, cand un avion chinez de vanatoare a efectuat manevre acrobatice in jurul unui avion de recunoastere al fortelor aeriene americane. In perioada 21-28 mai, presedintele Barack Obama urmeaza sa viziteze mai multe state est-asiatice, inclusiv o prima vizita in Vietnam si va participa la Summit-ul G7 din Japonia.

China revendica aproape intreaga zona a Marii Chinei de Sud, unde se crede ca se gasesc rezerve uriase de petrol si gaze naturale. Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan si Vietnamul au de asemenea revendicari asupra unor zone din regiune.

Autoritatile chineze nu au comentat inca incidentul, dar intr-un material publicat in cotidianul chinez Global Times se afirma ca, cel mai probabil, avionul american zbura in apropierea Chinei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.