Comisia Europeana ar urma sa propuna miercuri Turciei conditii mai putin stricte pentru ridicarea sistemului de vize pentru Europa in cazul cetatenilor turci, sustin doua surse citate de Reuters, dupa ce Ankara a amenintat sa renunte, in caz contrar, la acordul cu UE privind imigrantii.

Liberalizarea sistemului de vize in cazul Turciei, o tara musulmana cu o populatie de 79 de milioane de locuitori, este o problema delicata care a ridicat disensiuni printre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Dar Bruxellesul face presiuni asupra ridicarii sistemului de vize pentru a mentine acordul cu Turcia privind imigrantii, in incercarea de a preveni alte valuri-record de extracomunitari in Europa ca anul trecut.

Un oficial UE si o sursa apropiata negocierilor dintre Bruxelles si Ankara au declarat ca miercuri Comisia Europeana va propune conditii mai putin stricte pe care sa le indeplineasca in vederea ridicarii sistemului de vize pentru cetatenii turci. O a doua sursa a precizat ca o intalnire preparatoare a avut loc luni pe acest subiect.

Turcia ar trebui sa indeplineasca 72 de conditii pentru liberalizarea sistemului de vize, iar un oficial UE a declarat pe 21 aprilie ca Ankara a indeplinit mai putin de jumatate dintre ele, scrie MEDIAFAX.

Cea de-a doua sursa a declarat luni seara ca de atunci Turcia a mai indeplinit cateva conditii de la acea data, dar ca nu va reusi sa indeplineasca toate cele 72 de conditii pana miercuri, cand ar fi termenul-limita.

Un diplomat UE a declarat separat luni ca Turcia a indeplinit 65 de conditii, fara a preciza daca au fost respectate in totalitate sau partial.

Printre obstacolele intampinate de Turcia in aceasta privinta se numara refuzul Ankarei de a recunoaste Cipru (membru UE), restrictiile in privinta drepturilor minoritatilor, de exprimare si de libertate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.