Ministrul italian de Interne, Angelino Alfano, a denuntat drept "inacceptabil" planul Austriei de a construi un gard pe un segment al frontierei dintre cele doua state, pe distanta pasului Brenner, pentru a impiedica un posibil val de imigranti sa patrunda in tara, informeaza Le Figaro.

"Logica de a construi bariere este inacceptabila", a comentat joi, la televiziunea Canale 5, Alfano care trebuie sa se intalneasca in cursul zilei cu omologul sau austriac, Wolfgang Sobotka, la Roma.

"Ii voi spune foarte clar ca deciziile unilaterale sunt contrare reglementarilor europene", a explicat ministrul italian.

Austria a anuntat miercuri intentia de a construi un gard pe o distanta de circa 400 de metri a frontierei cu Italia, in zona pasului Brenner, singurul punct de tranzit rutier accesibil pentru camioane dintre cele doua state. Circa 50 de imigranti ajung in Austria prin pasul Brenner zilnic, ceea ce ar duce la o crestere de 500 de sosiri pe zi in urmatoare saptamani si luni, relata miercuri Tiroler Tageszeitung, citand estimari ale politiei austriece.

Tot miercuri, premierul italian Matteo Renzi a catalogat drept "rusinoasa" inchiderea pasului Brenner, fiind contrara legislatiei europene.

Parlamentul austriac a adoptat, miercuri, un nou pachet de masuri pentru restrictionarea accesului imigrantilor, prin care va putea refuza sa mai primeasca extracomunitari in tara in baza decretarii unei stari de risc la adresa ordinii publice pe fondul valului mare de imigranti.

In baza activarii unei asemenea stari de alerta, toti imigrantii vor fi respinsi la granita, fara a li se permite accesul in tara. Doar minorii neinsotiti, femeile cu copii mici, solicitantii de azil care au rude apropiate in Austria si care risca sa fie supusi unor tratamente inumane daca sunt trimisi inapoi in tarile lor vor avea voie sa intre in Austria, scrie MEDIAFAX.

De luni, Austria a introdus noi controale la frontiera cu Ungaria, pentru a preveni alte rute pentru traficantii de imigranti, in conditiile in care tot mai multe cazuri de traversare ilegala s-au inregistrat in tara pe fondul inchiderii rutei balcanice la jumatatea lunii martie.

Citeste si:
Președintele Joe Biden se va deplasa vineri în apropierea...
Președintele Joe Biden se va...

Austria a fost criticata de nenumarate ori pentru politicile sale dure privind gestionarea valului de imigranti din tara, printre care impunerea de cote zilnice de imigranti - 3.200 de sosiri per zi -, dar si limitarea de solicitari de azil la 37.500 pe an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.