Grupul auto Volkswagen a ajuns la un acord legal de principiu cu Departamentul american al Justitiei in cazul manipularii emisiilor poluante la circa 600.000 de vehicule, anunta un judecator federal din San Francisco.

Acordul legal va include ofere de cumparare inapoi a vehiculelor care au probleme sau eventuala remediere a defectiunilor.

Potrivit judecatorului Charles Breyer, acordul prevede eventuale ofere de cumparare de catre producator de la clienti a 482.000 de vehicule cu motoare de 2.0 litri, posibila remediere a problemelor sau renuntarea la contracte de tip leasing, scrie MEDIAFAX.

Conform unor oficiali americani si analistilor, grupul auto german ar putea cheltui 10 miliarde de dolari (8,8 miliarde de euro) pentru solutionarea problemelor cu autoritatile americane.

"Administratia SUA si grupul Volkswagen vor stabili pana pe 21 iunie detaliile acordului. Documentul va fi supus unei dezbateri publice si va trebui aprobat de o instanta inainte de a avea efect. VW se va angaja sa promoveze tehnologiile ecologice", a precizat Breyer.

Volkswagen a anuntat, in septembrie 2015, ca circa 11 milioane de automobile ale grupului, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul emisiilor poluante. Scandalul a izbucnit dupa ce Agentia americana pentru Protectia Mediului (EPA) a acuzat VW ca a instalat sisteme speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA in materie de emisii, expunand cetateni americani la gaze poluante. Constructorul auto german ar fi instalat un software special in calculatorul de bord al unor modele diesel Volkswagen si Audi. Dispozitivul este programat sa activeze un sistem de filtrare completa a particulelor doar in timpul testelor oficiale pentru emisii. Dupa teste, adica in situatiile generale de functionare a motorului, dispozitivul dezactiveaza sistemul de filtrare a particulelor, sustine Agentia americana pentru Protectia Mediului. Potrivit autoritatilor americane, 482.000 de autoturisme cu motoare diesel au incalcat standardele federale americane privind emisiile de dioxid de carbon: modelul de Volkswagen Jetta din perioada 2009-2014, modelele Beetle si Golf, precum si modelul Volkswagen Passat din 2014-2015 si modelul Audi A3. Grupul Volkswagen a recunoscut instalarea dispozitivului electronic care induce in eroare sistemele de masurare a noxelor. Probleme au fost depistate si la alte 90.000 de vehicule cu motoare mai mari vandute in Statele Unite. In Europa, probleme similare au fost semnalate si la alte marci ale grupului VW.

Citeste si:
Jador, primele declarații în scandalul cu Florin Salam. De la ce a...
Jador, primele declarații în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.