Consiliul NATO-Rusia se reuneste miercuri, pentru prima oara dupa o pauza de doi ani, in incercarea de a detensiona situatia in zona Marii Baltice si in estul Ucrainei.

Consiliul NATO-Rusia are loc pentru prima data dupa anexarea Crimeei de catre Rusia, in anul 2014, cand in semn de protest, Alianta Nord-Atlantica a intrerupt toate legaturile cu Moscova.

Relatiile s-au inrautatit semnificativ in perioada scursa de la ultima reuniune, iar in ultima luna, fortele NATO si cele apartinad Rusiei au fost implicate in doua incidente in Marea Baltica.

La inceputul lunii, mai multe avioane ruse au survolat la mica inaltime un distrugator american in Marea Baltica, iar Statele Unite au catalogat aceste manevre drept "simulari ale unui atac". Doua zile mai tarziu, un avion militar american a fost interceptat de un avion de vanatoare rus.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a caracterizat manevrele avioanelor ruse drept "nesigure" si "lipsite de profesionalism".

Ambasadorii celor 28 de state membre NATO se intalnesc, la Bruxelles, cu reprezentantii Rusiei, pentru a discuta despre situatia din Ucraina, imbunatatirea cooperarii militare si razboiul din Afganistan.

Rusia acuza Alianta Nord-Atlantica pentru deteriorarea relatiilor, ca urmare a desfasurarii de trupe in tarile est-europene, multe dintre acestea pledand pentru o mai mare sustinere din partea statelor vestice.

Reprezentantul rus la discutii, Alexander Grushko, a declarat ca va protesta fata de activitatea NATO in apropierea frontierelor Rusiei, informeaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.