Bilantul victimelor a ajuns la 41 de morti si peste 1.500 de raniti, dupa ce doua cutremure de 6,5 grade si 7,3 grade s-au produs la o zi distanta in sudul Japoniei, iar autoritatile ajung cu greu la supravietuitori pe fondul ploilor intense, transmite Associated Press.

Politia din orasul Kumamoto a anuntat sambata ca 32 de persoane au murit in cel de-al doilea seism cu magnitudinea de 7,3 grade produs in cursul noptii de vineri spre sambata, iar alte noua au murit in primul cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade, scrie MEDIAFAX.

Bilantul anterior era de 32 de morti. Un oficial din cadrul prefecturii Kumamoto, Riho Tajima, anunta anterior ca 22 de persoane au murit in al doilea cutremur. Autoritatile declarasera anterior ca se inregistrasera zece decese in cazul primului cutremur.

Oficialul nipon a mai precizat ca 184 de raniti sunt in stare grava, iar peste 91.000 de persoane au fost evacuate din locuinte.

Regiunea Kumamoto care s-a aflat aproape de epicenterele celor doua cutremure este cea mai afectata de pe insula Kyushu, din sudul Japoniei. In urma cutremurului de 6,5 grade produs in cursul noptii de joi spre vineri, cel putin zece persoane au murit, ceea ce aduce bilantul total la 32 de morti.

La scurt timp dupa cutremure, s-au declansat ploi puternice care ingreuneaza accesul serviciilor de interventii la posibilii supravietuitori mai ales din zonele rurale care sunt practic izolate, producand alunecari de teren, surpari de drumuri si de poduri.

Circa 20.000 de militari, politisti si pompieri au fost mobilizati pentru a participa la operatiunile de cautare si salvarea a mii de oameni prinsi printre daramaturi.

Potrivit presei japoneze, circa 200.000 de locuinte au ramas fara electricitate, iar 400.000 nu au acces la apa potabila.

Yoshihide Suga, seful de cabinet al premierului japonez, Shinzo Abe, a anuntat sambata ca peste 1.500 de persoane au fost ranite in urma celor doua seisme, dintre care 80 se afla in stare critica. Circa 70.000 de persoane au ramas fara locuinte, a mai precizat oficialul nipon.

Cel putin 97 de cazuri de persoane prinse sau ingropate sub daramaturi au fost sesizate politiei japoneze, in timp ce alte zece persoane au fost prinse in alunecari de teren in trei orase din prefectura Kumamoto, pe fondul ploilor intense care au insotit seismul, potrivit Kyodo News.

Citeste si:
Tragedie în Italia. Un autobuz a căzut 15 metri în gol şi a luat foc
Tragedie în Italia. Un...

Cel de-al doilea seism a avut loc in cursul noptii de vineri spre sambata la ora 01.25 (vineri, ora 19.25, ora Romaniei) in regiunea Kumamoto, in sudul Japoniei, la adancimea de doar 10 kilometri, dupa ce cu o noapte inainte un prim seism de 6,5 grade s-a produs la o distanta de 18,3 kilometri de oras, in conditiile in care pana vineri dimineata fusese urmat de 130 de replici.

Vineri dimineata, oficialii japonezi sustineau ca replicile se incheiasera, dar avertizasera asupra riscului pentru alte replici ale cutremurului, spunand ca ramanea in vigoare pentru inca o saptamana.

Potrivit Agentiei Japoneze de Meteorologie, seismul de vineri noapte de 7,3 grade ar fi principalul cutremur, cel de joi noapte de 6,5 grade fiind un precursor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.