Islandezii au iesit si joi in strada, in a patra zi de proteste, solicitand sa se organizeze imediat alegeri pentru o noua conducere, chiar si dupa ce guvernul l-a numit pe Sigurdur Ingi Johannsson in functia de premier si a promis organizarea de alegeri anticipate in toamna.

Circa 2.000 de oameni au protestat in fata Parlamentului joi seara, nemultumiti de demisia premierului Sigmundur David Gunnlaugsson, acuzat ca detine investitii de milioane de dolari intr-o companie offshore, potrivit anchetei Panama Papers.

Protestele au izbucnit luni, dupa ce au fost dezvaluite detaliile anchetei, bazate pe o scurgere masiva de 11,5 milioane de documente din baza de date a firmei panameze de avocatura Mossack Fonseca, specializata in crearea de companii offshore, prin care si-au ascuns averile unii dintre cei mai bogati si mai influenti oameni din lume.

Potrivit anchetei, Gunnlaugsson si sotia sa au infiintat o companie in Insulele Virgine Britanice, cu ajutorul acestei firme, evitand, astfel, platirea de taxe si impozite pentru milioane de dolari.

Gunnlaugsson a demisionat marti pe fondul acestor dezvaluiri, dar, desi guvernul l-a numit miercuri seara pe ministrul Agriculturii si al Pescuitului, Sigurdur Ingi Johannsson, in functia de premier si a promis ca va organiza alegeri anticipate in toamna, islandezii nu au incetat sa iasa in strada.

Multi dintre ei manifesta o incredere scazuta in guvern in urma crizei bancare din 2008 care a destabilizat economia statului si spun ca nu este suficienta demisia lui Gunnlaugsson, ci este necesar ca toti membrii guvernului de centru-dreapta sa demisioneze si sa se organizeze imediat noi alegeri.

"Se comporta de parca nimic nu s-a intamplat, nu-si asuma responsabilitatea si nu-si cer scuze. M-am saturat de aroganta lor", acuza Saga Stephensen, in varsta de 33 de ani, consilier multicultural si unul dintre protestatarii de joi.

Johann Bjornsson, in varsta de 50 de ani, profesor, care a venit la protestele de joi, solicita organizarea de noi alegeri cat mai repede posibil.

"Numirea lui Sigurdur Ingi Johannsson nu este o solutie", sustine barbatul.

In cursul zilei de joi, Partidul Piratilor (opozitie), care ar castiga in cazul unor alegeri organizate imediat, potrivit sondajelor de opinie, a primit un vot de neincredere in parlament.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de agentia Visir in cursul acestei saptamani, partidul Piratilor ar obtine 43% din voturi in cazul unor alegeri imediate, informeaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.