Franta va introduce Panama pe lista paradisurilor fiscale, in urma dezvaluirilor din cadrul anchetei Panama Papers, si va solicita statelor care fac parte din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Europeana sa-i urmeze exemplul.

Intrebat despre acest aspect la postul de radio francez Europe 1, Sapin si-a exprimat dorinta "ca OCDE sa se reuneasca pentru ca statele implicate sa ia aceeasi decizie (ca Franta)", relateaza Le Figaro.

Sapin a anuntat miercuri dimineata ca va solicita statelor membre OCDE sa urmeze exemplul Frantei si sa introduca statul panamez pe lista paradisurilor fiscale, dupa ce firma panameza de avocatura Mossack Fonseca a creat peste 200.000 de companii offshore prin care si-au ascuns averile diverse personalitati din mai multe state, acuzate de spalare de bani si evaziune fiscala.

Sapin a solicitat Bancii Société Générale, vizata de acest scandal, sa "puna totul la vedere" in privinta societatilor offshore intermediate de banca.

Le Monde scria marti ca un sistem offshore "sofisticat" a fost infiintat intre Hong Kong, Singapore, Insulele Virgine Britanice si Panama, de catre apropiatii lui Marine Le Pen, presedintele partidului Frontul National din Franta, avand la baza documente apartinand firmei de avocatura din Panama.

Ancheta Panama Papers, documentata de ziarul german Suddeutsche Zeitung si Consortiul International pentru Investigatii Jurnalistice (ICIJ), se bazeaza pe o scurgere imensa de date, de 11,5 milioane de documente din baza de date a firmei panameze de avocatura Mossack Fonseca, specializata in crearea de companii offshore prin care si-au ascuns averile numeroase personalitati din lume, evitand platirea de taxe.

Datele au fost facute publice duminica seara, ceea ce a dus la o serie de anchete declansate in mai multe tari, dar si proteste in state precum Islanda, pe fondul implicarii premierului in aceasta ancheta, informeaza MEDIAFAX.

Printre cei vizati de ancheta se afla apropiati ai lui presedintelui rus Vladimir Putin, tatal lui David Cameron, premierul demisionar al Islandei, Sigmundur David Gunnlaugsson, personalitati sportive precum Lionel Messi si Michael Platini, dar si afaceristi romani.

Citeste si:
Proteste chiar și în ziua în care Alexandra a fost condusă pe...
Proteste chiar și în ziua în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.