Autoritatile japoneze au pus in functiune luni, in Marea Chinei de Est, o noua baza militara.

Noua baza a Fortelor pentru autoaparare (armata japoneza) de pe Insula Yonaguni se afla in vestul extrem al unui grup de insule japoneze din Marea Chinei de Est, situat la aproximativ 150 de kilometri sud de aceste insule disputate pe care japonezii la numesc Senkaku, iar chinezii Diaoyu.

China provoaca ingrijorari vecinilor sai si Occidentului prin revendicarea aproape intregii Mari a Chinei de Sud, in care exista revendicari multiple din partea Filipinelor, Vietnamului, Malaysiei, Taiwanului si sultanatului Brunei. Japonia este implicata de mult timp intr-o disputa teritoriqala cu China cu privire la insule din Marea Chinei de Est.

"Pana ieri (duminica) nu exista nicio unitate de observare de coasta la vest de Insula Okinawa. Era un gol pe care aveam nevoie sa-l umplem", a declarat luni Daigo Shiomitsu, un locotenent-colonel din cadrul Forelor de autoaparare terestre, comandantul noii baze de pe Insula Yonaguni. "Asta inseamna ca putem supraveghea teritoriul din jurul Japoniei si raspunde tuturor situatiilor", a adaugat el.

Shiomitsu a asistat luni la o ceremonie in aceasta baza, alaturi de aproximativ 160 de militari si 50 de demnitari. Lucrari de constructie erau nefinalizate la unele cladiri, cu ziduri albe si acoperisuri de tigla rosie, in stilul traditional de pe Okinawa. Insula, cu o suprafata de aproximativ 30 de kilometri patrati, este locuita de aproximativ 1.500 de persoane, care cresc vite si cultiva trestie de zahar. Contingentul din cadrul Fortelor de autoaparare si membrii familiilor acestora vor creste populatia insulei cu aproape o cincime.

"Aceasta statie radar va irita China", declara Nozomu Yoshitomi, un profesor de la Universitatea Nihon si totodata un general-maior in retragere din cadrul Fortelor de autoaparare. "In afara de interceptari, instalatia poate fi folosita ca baza pentru operatiuni militare in regiune", a adaugat el.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Aceasta mobilizare este ultima dintr-o serie de masuri de consolidare a armatei in arhipelag, situat la aproximativ 1.400 de kilometri de principalele insule japoneze. Decidenti politici declarau anul trecut pentru Reuters ca ea face parte dintr-o strategie vizand sa tina China la distanta de Pacificul de Vest, in contextul in care Beijingul isi extinde controlul in Marea Chinei de Sud.

Toshi Yoshihara, un profesor la U.S. Naval War College, afirma ca Insula Yonaguni se afla in apropierea a doua potentiale "butoaie cu pulbere" din Asia - Taiwanul si Insulele Senkaku/Diaoyu. "O retea de instalatii radar care se intrepatrund de-a lungul arhipelagului ar consolida capacitatea Japoniei de a monitoriza Marea Chinei de Est", a subliniat el.

Insula Yonaguni se afla la doar 100 de kilometri est de Taiwan, in apropierea unei controversate zone militare de identificare aeriana, instituita de China in 2013. In urmatorii cinci ani, Japonia urmeaza sa creasca efectivul Fortelor de autoaparare in Marea Chinei de Est cu aproape o cincime - la aproximativ 10.000 de oameni -, inclusiv prin instalarea unor baterii de rachete, prin care autoritatile de la Tokyo intentioneaza sa ridice o adevarata "perdea defensiva" de-a lungul arhipelagului.

Citeste si:
Un profesor din Arad a câştigat 5.000 de euro într-o lună din...
Un profesor din Arad a...

Nave chineze trimise catre est urmeaza sa traverseze aceasta adevarata "bariera" pentru a ajunge in Pacificul de Vest. Beijingul are nevoie de acest acces atat ca ruta de aprovizionare catre restul oceanelor, cat si pentru a-si afirma puterea navala, relateaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.