Fortele siriene au redobandit, duminica, orasul Palmira, aflat sub controlul retelei teroriste Stat Islamic din mai 2015, dupa ce au declansat o ampla ofensiva, sustinuta de raiduri aeriene ale fortelor ruse, anunta televiziunea siriana de stat si OSDO.

Potrivit unei surse militare citate de televiziunea de stat, armata siriana impreuna cu militiile aliate au preluat "controlul in totalitate asupra orasului Palmira". Organizatia umanitara Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) sustine ca inca mai aveau loc schimburi de focuri in partea estica a orasului duminica dimineata, dar centrul de comanda al retelei Stat Islamic (SI) s-a retras spre est, parasind Palmira, reaflata sub controlul administratiei Bashar al-Assad, potrivit Reuters, citat de MEDIAFAX.

Pentru conducerea siriana, redobandirea orasului Palmira, printr-o campanie militara de trei saptamani sustinuta de raiduri aeriene intense ale fortelor ruse, inseamna acces la zona desertica din estul Siriei spre frontiera cu Irak in sud si spre fieful retelei Stat Islamic din orasele Deir al-Zor si Raqqa in est.

Potrivit directorului OSDO, Rami Abdulrahman, 400 de luptatori ai retelei teroriste Stat Islamic au murit in confruntarile din Palmira, oras pe care l-au controlat din mai 2015, fiind cea mai importanta victorie a gruparii de cand a declarat califat in arii din Siria si Irak controlate din 2014.

In Palmira se afla cele mai importante ruine ale Imperiului Roman. SI a distrus temple si morminte antice dupa ce a capturat Palmira, actiuni denuntate de UNESCO drept crime de razboi, dar directorului centrului pentru antichitati din Siria a declarat pentru Reuters sambata ca unele ruine inca mai exista si sunt intr-o stare acceptabila.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.