Presedintele american Barack Obama a emis un ordin executiv prin care impune noi sanctiuni Coreei de Nord, in urma celui de-al patrulea test nuclear si lansarii unei rachete cu raza lunga de actiune, pe care Casa Alba le-a catalogat drept "ilegale".

Ordinul blocheaza active guvernamentale nord-coreene in America si interzice exporturile sau investitiile americane in Coreea de Nord. El extinde puterea de a introduce pe oricine pe lista americana de sanctiuni, inclusiv alti cetateni decat americani care coopereaza cu regimul stalinist, relateaza BBC News online, citata de MEDIAFAX.

Coreea de Nord a lansat o racheta cu raza lunga de actiune pe 7 februarie si a afirmat ca a testat cu succes o bomba cu hidrogen pe 6 ianuarie, sfidand sanctiuni care i-au fost impuse anterior prin rezolutii ONU. Ordinul lui Obama include de asemenea masuri din rezolutia prin care Consiliul de Securitate al ONU a impus recent Phenianului cele mai dure sanctiuni din ultimele decenii.

Documentul contine totodata sanctiuni separate, adoptate de Congres si promulgate de presedinte in februarie. "Statele Unite si comunitatea internationala nu vor tolera activitatile nucleare si balistice nord-coreene ilegale si vom continua sa impunem costuri Coreei de Nord, pana cand isi va respecta obligatiile internationale", a declarat miercuri Josh Earnest, un purtator de cuvant al Casei Albe.

Obama a declarat ca sanctiunile "nu vizeaza poporul nord-coreean", ci doar conducerea.

Este necunoscut ce active detine Coreea de Nord in Statele Unite, iar comertul intre cele doua tari este foarte redus, insa extinderea puterii in legatura cu lista neagra reprezinta o masura semnificativa pentru Washington.

Este pentru prima data cand Statele Unite impun sanctiuni de ordin general in domeniul comertului, ca cele care au vizat Iranul si Myanmarul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.