Dezastrul nuclear produs la centrala de la Fukushima in 2011 a costat contribuabilii niponi aproape 100 de miliarde de dolari, in pofida asigurarilor guvernului ca nota de plata va fi acoperita de compania Tokyo Electric (Tepco), propritarul centralei.

Dupa aproape cinci ani de la accident, calculele Financial Times arata ca cea mai mare parte a costurilor sunt suportate de japonezii platitori de taxe. Cotidianul britanic a utilizat pentru calcule estimarea profesorului Kenichi Oshima, de la Universitatea Ritsumeikan, care afirma ca dezastrul a costat pana in prezent 13.300 miliarde de yeni (118 miliarde de dolari), inclusiv reducerea capitalizarii Tepco. "Costul este suportat de populatie, fie prin facturile de electricitate, fie prin taxe", a spus el.

Guvernul japonez nu furnizeaza o cifra totala in ce priveste costurile, dar Oshima estimeaza ca cel mai mare cost este reprezentat de compensatiile acordate companiilor si persoanelor evacuate - 6.200 miliarde yeni, urmat de decontaminarea zonei - 3.500 miliarde yeni si dezafectarea reactoarelor - 2.200 miliarde de yeni.

Sumele pentru compensatii si dezafectarea reactoarelor provin de la Tepco

Sumele pentru compensatii si dezafectarea reactoarelor provin de la Tepco, dar compania primeste granturi de la stat pentru a ramane solvabila. In teorie, acesti bani vor fi restituiti statului prin intermediul unei taxe aplicate Tepco si altor operatori de centrale nucleare, insa intr-un final aceasta va fi achitata tot de consumatori, informeaza MEDIAFAX.

Un mod de a contabiliza contributia Tepco la acoperirea costurilor este pretul actiunilor companiei, care ar trebui sa reflecte pierderile inregistrate, precum si costurile pe care piata le anticipeaza. Raportat la 10 martie 2011, ziua de dinaintea dezastrului, capitalizarea Tepco a scazut cu 2.600 de miliarde de yeni, iar detinatorii de obligatiuni emise de companie nu au suportat pierderi.

Contribuabilii au platit aproape 10.700 miliarde de yeni

Aceste date implica un cost pentru Tepco de mai putin de 20% din total, restul de 10.700 miliarde de yeni ramanand contribuabililor. Aceasta cifra este o estimare si ignora costurile inchiderii tuturor reactoarelor nucleare din Japonia pentru o perioada, astfel ca totalul ar putea fi chiar mai mare, potrivit Financial Times.

Tepco, ministerul finantelor si ministerul economiei au refuzat sa comenteze calculele Financial Times, dar un oficial guvernamental a insistat ca in cele din urma costurile vor fi acoperite de Tepco, fara sa fie transferate populatiei.

Citeste si:
Ce despăgubiri îi cere Dana Roba lui Daniel Balaciu: „Spitalul...
Ce despăgubiri îi cere Dana...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.