Aproximativ 70.000 de migranti si refugiati ar putea ramane blocati pe teritoriul Greciei in saptamanile viitoare, din cauza consolidarii controalelor impuse la frontiere de catre tari din Balcani si Europa Centrala, avertizeaza ministrul grec al Migratiei, relateaza Reuters in pagina electronica.

"Estimam ca numarul persoanelor blocate in tara noastra ar putea fi intre 50.000 si 70.000. Eu cred ca acest lucru se va intampla luna viitoare", a declarat duminica pentru postul Mega TV Yannis Mouzalas.

Aproximativ 22.000 de migranti si refugiati se afla in prezent pe teritoriul grec, a adaugat el.

Un jurnalist Reuters a vazut cateva zeci de persoane, inclusiv familii, mergand catre localitatea Idomeni, la frontiera cu Macedonia, unde 6.000-7.000 de migranti locuiesc deja in tabere improvizate.

NATO a propus saptamana trecuta implementarea unui plan de lupta impotriva organizatiilor de traficanti care opereaza la Marea Egee, intre Turcia si Grecia.

Acest plan vizeaza o impartasire de informatii intre Paza de Coasta greaca, turca si Agentia europeana pentru protectia frontierelor externe (Frontex).

Obiectivul acestui plan este sa limiteze afluxul de migranti care tranziteaza Turcia si incearca sa ajunga in Uniunea Europeana. "Daca planul NATO este pus in aplicare, ar urma sa reduca fluxul migrantilor cu aproximativ 70%", a estimat Yannis Mouzalas, recunoscand ca va fi imposibila o oprire totala a fluxurilor migratorii.

Grecia le-a cerut partenerilor sai UE un ajutor financiar de urgenta, pentru a face fata acestei crize fara precedent, a precizat Mouzalas, fara sa precizeze valoarea, scrie MEDIAFAX.

Atena solicita, intre altele, corturi, paturi, saci de dormit, vehicule de transport si ambulante, a declarat reprezentantul Guvernului grec.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.