Presedintele Siriei, Bashar-al-Assad, este de acord cu instituirea unui armistitiu stabilit de Statele Unite si Rusia si care ar trebui sa intre in vigoare la sfarsitul acestei saptamani.

Armistitiul, care nu include organizatiile teroriste Stat Islamic si alte grupari considerate de Statele Unite drept teroriste, ar trebui sa intre in aplicare sambata, 27 februarie, la ora 0.00 (0.00, ora Romaniei), potrivit Departamentului de Stat american, citat de MEDIAFAX.

Bashar al-Assad a exclus de asemena din armistitiu grupurile "teroriste", inclusiv Frontul Al-Nusra, aripa siriana a retelei Al-Qaida. Inalta Comisie pentru Negocieri a opozitiei siriene a anuntat ca acordul sau privind incetarea focului este conditionat de existenta unor garantii internationale ca fortele ruse si cele iraniene vor respecta armistitiul.

Opozitia a cerut, de asemenea, implementarea unor masuri de ordin umanitar, inclusiv incetarea asediului, a bombardamentelor de artilerie si a raidurilor aeriene. Ca parte a acordului intre autoritatile de la Moscova, care il sustin pe Bashar al-Assad, si cele de la Washington, care sunt de parere ca presedintele sirian si-a pierdut legitimitatea de a conduce tara, factiunile beligerante trebuie sa isi arate dorinta de a respecta armistitiul pana vineri la pranz.

Rusia si Statele Unite au stabilit recent instituirea unui armistitiu intre fortele opozitiei siriene si serviciile de securitate subordonate Administratiei Bashar al-Assad.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.