Agentia americana pentru Securitate Nationala a interceptat convorbiri telefonice intre cancelarul german Angela Merkel si secretarul general al ONU Ban Ki-moon, dar si intre lideri israelieni, italieni si francezi, potrivit unor documente dezvaluite marti de WikiLeaks, relateaza Deutsche Welle.

Documentele releva interceptari ale unor comunicatii intre lideri UE, premierul israelian Benjamin Netanyahu, Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) si Japonia vizand o serie de probleme - de la modificarile climatice si servicii bancare si pana la probleme comerciale sensibile.

Intr-o conversatie interceptata de NSA, Ban Ki-moon o felicita pe Merkel pentru eforturile depuse in lupta impotriva modificarilor climatice si atragerea altor lideri UE, potrivit DPA. El ii mai spunea ca se baza pe leadershipul Uniunii Europene (UE) in vederea ajungerii la un acord in cadrul Conferintei de la Poznan, in Polonia.

Secretarul general al ONU se declara totodata optimist si aprecia ca alegerea lui Barack Obama reprezenta o oportunitate ca Statele Unite sa se implice mai mult in negocierile pe tema modificarilor climatice. Presa germana a scris anul trecut, citand documente dezvaluite de WikiLeaks, ca NSA a spionat Cancelaria decenii la rand, inclusiv predecesori ai lui Merkel, precizeaza MEDIAFAX.

Dezvaluirile de marti facut de catre aceleasi trei publicatii, ziarul Sueddeutsche Zeitung si posturile NDR si WDR. "Astazi (marti), am aratat ca discutii private ale secretarului general al ONU Ban Ki-moon in legatura salvarea planetei de la modificarile climatice au fost interceptate de catre o tara cu intentia de a-si apara cele mai mari companii petroliere", a declarat Julian Assange.

"Va fi interesant sa vedem cum va reactiona ONU, deoarece daca secretarul general poate fi vizat fara sa existe consecinte, atunci oricine, de la liderii lumii si pana la trecatorii de pe strada, risca" sa fie spionati, a subliniat fondatorul site-ului WikiLeaks, specializat in dezvaluirea de informatii secrete.

O alta interceptare detaliaza o conversatie intre Berlusconi si Nicolas Sarkozy, in care liderul francez l-a avertizat pe omologul sau italian, la vremea aceea, ca sistemul bancar italian era pe cale sa "sara ca un dop". NSA a spionat, de asemenea, discutii intre ministri din cadrul UE si japonezi despre probleme sensibile in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), dar si Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR), potrivit documentelor dezvaluite de WikiLeaks.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.