Ministrul grec al Imigratiei, Yiannis Mouzalas, a acuzat UE de "ipocrizie" si "minciuni" in legatura cu modul in care Grecia gestioneaza criza imigratiei, criticand dur atitudinea Ungariei si explicand ca Atena nu poate avea relatii cu o tara care nu a oferit nici macar o "patura" pentru refugiati.

"Dezbaterea in cadrul careia s-a vehiculat ca Grecia nu ar avea control asupra frontierelor este o minciuna", a declarat Yiannis Mouzalas, citat de BBC.

"Avem cel mai bun control pe care cineva il poate avea asupra unei frontiere maritime", a adaugat ministrul elen al Imigratiei.

"Grecia a devenit cumva inamicul Europei? Sau refugiatii sunt inamic? Daca cineva crede asa ceva, sa o declare clar", a subliniat Mouzalas.

Referindu-se la abordarea Ungariei in criza imigratiei, Mouzalas a exprimat scepticism ca Grecia mai poate avea relatii de prietenie cu o astfel de tara. "Nu ne-au dat nici macar o patura... Vrem o Europa moderna, nu o Europa a Evului Mediu", a spus el.

Recent, Consiliul Uniunii Europene a recomandat oficial Greciei sa ia masuri suplimentare pentru securizarea frontierelor maritime, avertizand ca, in caz contrar, exista riscul reintroducerii controalelor in Spatiul Schengen. Un raport al Comisiei Europene a stabilit ca Grecia si-a "neglijat in mod grav" obligatia de a asigura controlul la frontiera externa a Spatiului Schengen. Aceasta decizie ar putea antrena o suspendare a reglementarilor Schengen si de catre alte state. Peste 850.000 de imigranti extracomunitari au tranzitat in 2015 teritoriul Greciei in drumul spre state occidentale ale Uniunii Europene.

Ungaria a cerut Macedoniei si Bulgariei securizarea frontierelor cu Grecia, criticand dur modul in care Atena a gestionat criza imigratiei, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.