Liderul nord-coreean Kim Jong-un a sfidat din nou comunitatea internationala, indemnandu-si cercetatorii sa lanseze alti sateliti, la o saptamana dupa tirul unei rachete cu raza lunga de actiune, condamnat in intreaga lume, relateaza AFP in pagina electronica.

In cursul unui banchet organizat pentru a-i felicita pe cercetatorii, tehnicienii si reprezentantii programului spatial nord-coreean pentru tirul de pe 7 februarie, Kim Jog-un a declarat ca aceasta misiune a avut loc "intr-o perioada complexa, in care forte ostile sunt mai angajate ca niciodata sa stranguleze" Coreea de Nord, scrie luni agentia KCNA.

La o luna dupa efectuarea celui de-al patrulea test nuclear, condamnat unanim de catre comunitatea internationala, Phenianul si-a atras din nou furia capitalelor straine, din cauza lansarii satelitului Kwangmyongsong-4.

Acest tir este considerat un test deghizat de racheta balistica, o incalcare a numeroase rezolutii ONU.

Liderul nord-coreean a declarat ca succesul acestei lansari a fost posibil din cauza "increderii absolute" a echipei in partidul aflat la putere si a adaugat ca sudoarea oamenilor de stiinta a fost principalul "carburant" al rachetei cu raza lunga de actiune.

El i-a incurajat pe angajatii programului spatial nord-coreean sa foloseasca acest succes ca pe o trambulina "catre obiective mai inalte si sa lanseze, astfel, si mai multi sateliti".

Racheta cu raza lunga de actiune in trei trepte lansata pe 7 februarie de Phenian a plasat pe orbita un obiect, potrivit unui oficial din cadrul Ministerului sud-coreean al Apararii. Insa nu s-a confirmat deocamdata ca ar fi un satelit in stare de functionare, scrie MEDIAFAX.

Washingtonul, Seulul si Tokyo depun eforturi diplomatice pentru a obtine o inasprire a sanctiunilor impuse Phenianului in Consiliul de Securitate al ONU.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.