Autoritatile sanitare din Texas, in sudul Statelor Unite, au anuntat marti ca au primit confirmarea unei prime transmiteri prin contact sexual a virusului Zika, potential periculos pentru femeile insarcinate si aflat in plina raspandire in America Latina, relateaza DPA in pagina electronica.

"Pacientul a fost infectat cu virusul dupa ce a intretinut relatii sexuale cu o persoana bolnava, la intoarcerea dintr-o tara in care este prezent virusul", au precizat serviciile de sanatate din comitatul Dallas intr-un comunicat, potrivit AFP.

Autoritatile din Texas nu au oferit alte detalii despre persoana respectiva, dar au subliniat ca infectarea initiala a avut loc in afara Statelor Unite.

Pana in prezent, autoritatile sanitare s-au concentrat asupra tantarilor ca principal mijloc de transmitere a virusului.

"Acum, ca stim ca virusul Zika poate fi transmis prin relatii sexuale, acest lucru ne influenteaza campania de informare in vederea educarii cu privire la protejarea membrilor publicului de catre ei insisi si a altora", a declarat Zachary Thompson, directorul serviciilor de sanatate si sociale din comitatul Dallas.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si alte autoritati sanitare publice sunt alarmate in legatura cu virusul Zika, deoarece acesta este suspectat ca provoaca o maladie congenitala cunoscuta sub numele de microcefalie, prin transmitere de la mama la fat. Copiii nascuti cu microcefalie au capul si creierul neobisnuit de mici, scrie MEDIAFAX.

Simptomele virusului la adulti sunt relativ minore. Ele includ febra, eruptii cutanate, dureri articulare si conjunctivita timp de cateva zile, pana la o saptamana.

OMS a declarat luni o urgenta de sanatate publica in legatura cu virusul Zika. Brazilia, tara cea mai afectata, va primi ajutor international in lupta impotriva aparitiei si raspandirii virusului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.