Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a indemnat sambata Rusia sa actioneze "in mod responsabil" si sa respecte "deplin" spatiul aerian al Aliantei Nord-Atlantice, imediat dupa ce Ankara a anuntat ca un avion rus de vanatoare de tip Su-34 i-a incalcat vineri spatiul aerian.

"Indemn Rusia sa actioneze in mod responsabil sa sa respecte deplin spatiul aerian NATO", declara Stoltenberg, citat intr-un comunicat.

"Rusia trebuie sa adopte toate masurile necesare pentru a se asigura ca asemenea incalcari nu se repeta", indeamna secretarul general al Aliantei.

Un avion de vanatoare rus de tip Su-34 a incalcat vineri spatiul aerian turc, in pofida unor avertismente radar, a anuntat sambata Ministerul turc de Externe, in contextul unor tensiuni intre cele doua tari implicate in razboiul din Siria.

Ambasadorul rus a fost convocat in legatura cu acest incident vineri seara tarziu, a precizat ministerul intr-un comunicat, adaugand ca aceasta incalcare arata in mod clar ca Rusia vrea ca problemele dintre cele doua tari sa degenereze.

Alianta Nord-Atlantica subliniaza in comunicat ca "incidente anterioare au aratat cat de periculos este un asemenea comportament".

"Salut contactele directe dintre Ankara si Moscova si le indemn la calm si dezescaladare", afirma Stoltenberg, citat in comunicat.

"NATO este solidara cu Turcia si sustine integritatea teritoriala a aliatului nostru, Turcia", subliniaza el.

Turcia a doborat un avion rus de razboi in noiembrie, intr-un incident care a afectat puternic relatiile dintre cele doua tari. Rusia a impus sanctiuni economice Turciei, care i-au afectat turismul si exporturile, scrie MEDIAFAX.

"Aliatii au convenit in decembrie sa sporeasca prezenta unor avioane de alerta timpurie de tip AWACS in spatiul aerian turc, in contextul in care continuam sa consolidam apararea aeriana a Turciei", mai declara secretarul general al NATO, insistand ca aceasta decizie a fost adoptata inaintea incidentului de vineri.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.