Alianta Nord-Atlantica a suplimentat prezenta militara in Europa de Sud-Est, inclusiv prin construirea scutului antibalistic in Romania, a afirmat secretarul general NATO Jens Stoltenberg, cerand cresterea bugetelor nationale destinate apararii si evocand posibilitatea reluarii cooperarii cu Rusia.

"Anul 2015 a demonstrat ca starea de incertitudine din afara Aliantei Nord-Atlantice are o influenta directa in interior", a declarat Stoltenberg in prezentarea anuala a situatiei NATO.

"Am suplimentat vizibil prezenta NATO in partea de est, iar in sud au fost trimise avioane de recunoastere Awacs, in Turcia", a spus Stoltenberg.

"Alianta Nord-Atlantica s-a apropiat de activarea sistemului de aparare antiracheta in Romania, iar din primavara vor incepe lucrarile pentru un alt sistem antibalistic, in Polonia. Sunt sisteme defensive, pentru a proteja aliatii europeni de amenintarile balistice reale provenind din afara spatiului euroatlantic", a subliniat secretarul general NATO.

Jens Stoltenberg a confirmat ca NATO ar putea organiza primele discutii oficiale cu Rusia din ultimii doi ani. Relatiile cu Moscova sunt afectate din anul 2014, din cauza crizei ucrainene. "Analizam posibiliatea de a organiza in 2016 o reuniune a Consiliului NATO-Rusia", a precizat el.

Stoltenberg a confirmat informatiile conform carora Statele Unite au cerut Aliantei Nord-Atlantice avioane de recunoastere Awacs pentru misiuni in Siria, in scopul identificarii pozitiilor retelei teroriste Stat Islamic, scrie MEDIAFAX.

Anul trecut, 16 tari NATO au suplimentat bugetele pentru aparare in termeni reali. "Tendintele de diminuare a bugetelor pentru aparare ale aliatilor europeni nu doar ca au incetat, dar s-a intrat pe crestere", a notat Stoltenberg.

Presedintele SUA, Barack Obama, si liderii altor tari au stabilit in 2014 ca statele NATO sa aloce 2% din PIB apararii. Stoltenberg a amintit ca trei tari au atins acest prag in 2014, iar cinci in 2015 - SUA, Marea Britanie, Grecia, Polonia si Estonia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.