Ministri de Interne ai unor state UE se vor intalni luni, la Amsterdam, pentru a discuta modalitati de extindere a verificarilor la frontierele din interiorul Spatiului Schengen, anunta un purtator de cuvant al Comisiei Europene citat de site-ul agentiei Reuters.

Ministrii de Interne ai unor state UE vor participa luni, la Amsterdam, la o reuniune informala pe tema masurilor de securizare a Spatiului Schengen, in contextul crizei imigratiei.

In cazul unor amenintari grave si persistente asupra frontierelor externe ale Spatiului Schengen, Comisia Europeana poate propune activarea articolului care prevede posibilitatea reintroducerii controalelor la frontiere timp de doi ani. "Nu am lansat inca acest mecanism..., dar aceasta posibilitate exista, o avem la dispozitie, iar, daca va fi nevoie, Comisia Europeana este pregatita sa o foloseasca", a declarat un purtator de cuvant al Executivului UE citat de Reuters.

"Deocamdata, nu suntem in situatia de a activa aceasta clauza. Dar ministrii de Interne ai statelor UE vor avea luni, la Amsterdam, oportunitatea de a discuta acest lucru; pe agenda figureaza masuri care trebuie luate sau care vor trebui luate", a explicat reprezentantul Comisiei Europene.

Retail jobs

Surse UE citate de presa italiana afirmau joi seara ca, pe fondul crizei imigratiei, Comisia Europeana ar putea propune suspendarea Tratatului Schengen pentru o perioada de pana la doi ani. Germania, Austria, Suedia si Danemarca au introdus deja, in ultimele luni, controale temporare in cadrul Schengen.

Peste un milion de extracomunitari au patruns in spatiul Uniunii Europene in ultimul an, situatie care a generat dispute intre statele membre UE si masuri radicale, luate inclusiv in interiorul Spatiului Schengen. Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertizau zilele trecute ca Uniunea Europeana are la dispozitie doua luni pentru a solutiona criza imigratiei, altfel exista riscul destramarii Spatiului Schengen si zonei euro. "Avem la dispozitie doua luni pentru a aduce sub control situatia imigratiei: Consiliul European din martie va fi ultima ocazie de a verifica functionarea strategiei noastre. Altfel, ne vom confrunta cu o criza precum prabusirea Schengen", declara Donald Tusk.

Citeste si:
Premierul ceh solicită primirea României în Schengen pentru a...
Premierul ceh solicită...

Preocupari similare a exprimat si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. "In acest moment, exista risc asupra Schengen, maine vor aparea intrebari referitoare la necesitatea de a avea o moneda comuna: Uniunea Europeana este amenintata la baza, iar noi abia daca ne dam seama de acest lucru", a spus Juncker.

Jean-Claude Juncker avertiza ca cetatenii Uniunii Europene vor gasi mai greu locuri de munca, iar economia comunitara va avea de suferit in cazul in care Spatiul Schengen s-ar destrama din cauza crizei imigratiei. La randul sau, Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrup, a afirmat ca mentinerea spatiului de libera circulatie Schengen este esentiala pentru prosperitatea economica a zonei euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.