Japonia a ridicat vineri sanctiunile pe care le-a impus Iranului, dupa ce Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a confirmat saptamana trecuta ca Teheranul si-a respectat angajamentele de a-si limita programul nuclear in cadrul unui acord cu marile puteri, relateaza RFE-RL online.

"Japonia ar dori sa-si consolideze relatiile de cooperare cu Iranul si sa contribuie la pacea si stabilitatea Orientului Mijlociu prin intermediul relatiilor sale stradisionale cu Iranul", a declarat intr-o conferinta de presa, la Tokyo, Yoshihide Suga, seful de cabinet al premierului Shinzo Abe.

Intre alte sanctiuni, Japonia a suspendat noi investitii, in Republica islamica, in sectoarele petrolier si al gazelor naturale. Ministrul japonez de Externe Fumio Kishida a declarat pentru presa ca tara sa urmeaza sa semneze in curand un acord de invetitii cu Teheranul. Companii internationale importante abia asteapta sa obtina un acces in aceasta tara bogata in resurse, dupa o lunga perioada de interdictii.

Suzuki Motor Corp. a anuntat joi ca analizeaza o revenire pe piata iraniana.

Statele Unite, Uniunea Europeana si ONU au ridicat santiunile pe care le-au impus Iranului in legatura cu dosarul nuclear, dupa ce AIEA a anuntat sambata ca Teheranul si-a indeplinit obligatiile prevazute in acordul pe care l-a incheiat in iulie cu marile puteri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.